Avea’dan görme engellilere 'Gören Göz'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve görme engelli vatandaşlara hareket serbestliği sağlayan Gören Göz cihazının dağıtımı Sivas’ta gerçekleşti.

Aveadan görme engellilere Gören Göz
11 Mayıs 2013 Cumartesi 16:08 tarihinde eklendi.

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve görme engelli vatandaşlara hareket serbestliği sağlayan Gören Göz cihazının dağıtımı Sivas’ta gerçekleşti. Sivas’taki dağıtım töreninde Avea SIM kartlarıyla görme engelli vatandaşlara ayrıca iletişim desteği sağladı.
 
Gören Göz cihazlarının Sivas dağıtım törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Avea CEO’su Erkan Akdemir katıldı.
 
Dünyada ilk kez Türk mühendisleri tarafından görme engellilerin kent içinde ulaşabilirliklerini artırmak amacıyla tasarlanan Gören Göz cihazı, sesli komutlarla cihaz sahibini yönlendiriyor. Sivasta yaşayan 135 görme engelli vatandaşa dağıtılacak olan cihazların SIM kartları Avea tarafından verildi. Bu amaçla düzenlenen dağıtım törenine katılan Avea CEO’su Erkan Akdemir, Türkiye'de Engelli Gerçeği ve Özel Eğitim 2012 raporuna göre ülkede yaklaşık 8,5 milyon engellinin bulunduğunun tahmin edildiğini, bu rakamın toplam nüfusun yüzde 12’den fazlasına denk geldiğini anlattı. 
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan’lı tarafından hayata geçirilen Gören Gözler projesinin bu noktada çok önemli ve vizyoner bir proje olduğunu belirten Akdemir, şöyle devam etti: 
 
"Bir teknoloji şirketi olarak temel amacımız, teknoloji kullanarak hayattaki engelleri kaldırmak ve herkese fırsat eşitliği sunmak. Bugün Sivas’ta 135 görme engelli vatandaşımıza dağılatan cihazlarda Avea SIM Kartlı olmasından gurur duyuyoruz. Çünkü Avea olarak, engelsiz şehirler, engelsiz hayatlar yaratmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin geleceğine yatırım yapma vizyonumuz çerçevesince engelli vatandaşların istihdamı, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama entegrasyonu konularında yenilikçi ve sürdürülebilir projeler geliştirmeye ve bu amaçla hayata geçirilen projelere Avea olarak destek vermeye devam edeceğiz."
 
GÖRME ENGELLİLERİN ŞEHİR REHBERİ OLACAK
 
Ankara ve İzmir’in ardından Sivas’ta dağıtımı yapılan Gören Göz cihazları; cep telefonu özelliklerinin yanı sıra internet ve bluetooth teknolojisi, sesli komut ve navigasyon özellikleriyle kullanıcılarını ulaşmak istedikleri yere götürebilecek tüm özelliklere sahip. Cihazla görme engelliler aynı zamanda bulundukları konumu yakınlarına veya istedikleri kişilere mesaj olarak bildirebilyor ve bluetooth teknolojisini kullanarak görme engelliler birbirleriyle rahatça iletişim kurabiliyor. Ayrıca kullanıcı, sıklıkla gittiği yerleri cihaza kaydederek tek tuşla rotasını seçebiliyor. Cihaz saat ve tarih bilgisini görme engelliye okuyabiliyor ve pil durumunu sesli olarak bildirerek gerekli tedbirin önceden alınmasını da sağlıyor. Cihazlar, gidilmek istenen noktayı sesli uyarılarla en kısa ve uygun şekilde tarif ediyor.