AVM yasası geliyor!

Hayati Yazıcı, 2003'te 81 olan alışveriş merkezi sayısının 2012 yılının üçüncü çeyrek rakamlarına göre 332'ye ulaştığını belirterek, AVM'lerin yasal altyapısını oluşturmak için, yurt dışındaki düzenlemeleri mercek altına aldıklarını kaydetti.

AVM yasası geliyor!
24 Ocak 2013 Perşembe 15:06 tarihinde eklendi.

 

AVM YASASI İÇİN BÜYÜKELÇİLİKLERDEN BİLGİ TALEBİ
 
CHP Milletvekili Osman Kaptan'ın yazılı soru önergesine cevap veren Bakan Yazıcı, "Konuya ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi edinmek amacıyla ilgili büyükelçiliklerden bilgi talep edilmiş olup, inceleme çalışmaları devam etmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalar 2013 yılının ilk yarısında sonuçlandırılacak" ifadelerini kulllandı.
 
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan'ın AVM'lerle ilgili 6 soruluk yazılı soru önergesini cevaplandıran Bakan Yazıcı, Avrupa Birliği standartlarına uyum ve piyasanın eşit rekabet şartlarında gelişimini sağlamak amacıyla organize perakende ticarete yönelik kanun tasarısı çalışmalarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde başladığını fakat sonuçlandırılmadığı söyledi. Bunun üzerine ilgili çalışmanın 2011 Temmuz ayında yeniden değerlendirilmek üzere Bakanlığa iade edildiğini kaydeden Bakan Hayati Yazıcı, kamu kurumlarının yeniden yapılanmasını müteakip kanun çalışmalarının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü dile getirdi.
 
Bu çalışmalar çerçevesinde organize perakende ticaret alanının yasal altyapısının oluşturulması için 2012 Eylül ayında sektör temsilcileri ilgili kişi, kurum ve kuruluşların da katılımıyla bakanlık koordinatörlüğünde farklı platformlarda toplantılar gerçekleştirildiğini belirten Bakan Yazıcı, sorunlar, çözüm önerileri ve sektörün düzenlemeye olan bakış açısı hakkında görüşler alındığını kaydetti.
 
Bakan Yazıcı, önergeye verdiği cevapta AVM'lerle ilgili devam eden çalışmalara yönelik şu bilgileri verdi:
 
"Kuruluş izinleri ve kriterleri, otopark sorunu, çalışma saatleri, haksız ticari uygulamalar, özel markalı ve mağaza markalı ürünler, çevresel sorunlar gibi konular üzerinde sektörle, kamu kurum kuruluşlarıyla istişare süreci devam etmektedir. Bununla birlikte Bakanlığımca perakende ticarete ilişkin diğer ülke mevzuat ve uygulamalarının incelenmesi amacıyla ülkelerdeki yasal altyapı ve uygulamaların gözden geçirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu anlamda bu ülkelerin konuya ilişkin düzenlemeleri hakkında bilgi edinmek amacıyla ilgili büyükelçiliklerden bilgi talep edilmiş olup inceleme çalışmaları devam etmektedir. Bu alanda yapılan çalışmaların 2013 yılının ilk yarısında sonuçlandırılacak ilgilerle paylaşılması hedeflenmektedir."
 
İSTANBUL'DA 114 AVM VAR
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bununla birlikte Türkiye'de 2003 yılında 81 olan AVM sayısının 2012 yılının üçüncü çeyrek rakamlarına göre 332'ye ulaştığını kaydetti. Türkiye'nin 51 ilinde AVM tipi organize perakende ticaretinin gerçekleştiğini belirten Bakan Yazıcı, soru önergesine verdiği cevapta, "Ayrıca, bu büyüklük içerisinde en fazla AVM'ye sahip ilk 5 ilde sırasıyla İstanbul'da 114, Ankara'da 37, İzmir'de 20, Antalya'da 16 ve Bursa'da 12 adet olmak üzere toplamda 199 AVM'nin faaliyet gösterdiği belirtilmiştir" ifadelerine yer verdi.

DHA