AVM'ye otopark cezası

Belediyenin ‘alışveriş merkezlerinin otoparkında ilk üç saatte ücret alınmaması’ yönündeki kararına uymayan alışveriş merkezine ceza

AVMye otopark cezası
05 Temmuz 2013 Cuma 12:49 tarihinde eklendi.
Büyükşehir Belediyesi'nin ‘alışveriş merkezlerinin otoparkında ilk üç saatte ücret alınmaması’ yönündeki kararına uymayan alışveriş merkezini şikayet eden tüketici 3 saat dolmamamasına rağmen ödediği 5 TL'yi geri aldı. Belediye de sözkonusu alışveriş merkezine toplam 53 bin 92 lira idari para cezası kesti
 
Alışveriş Merkezlerinin otoparklarında ilk üç saat ücret alınmaması yönündeki karara uymayan bir alışveriş merkezine ceza kesildi. Araç sahibinden otopark ücreti olarak alınan paranın da iade edilmesine karar verildi.
 
İBB’NİN OTOPARK KARARI
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME) 2007 yılında ‘otopark sorununa çözüm bulmak için alışveriş merkezlerinde ilk üç saate(0-3) kadar ücret alınmamasına’ karar verdi.
 
ÜCRET ALINAN VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ OLDU
 
Ancak bazı alışveriş merkezlerinin bu karara uymadığı bir vatandaşın şikayeti ile ortaya çıktı. Avukat Çağlar Doğu Aras, Beşiktaş Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvuruda bulundu. Aras başvurusunda, yaklaşık 1.5 saat süre ile aracını bir alışveriş merkezinin otoparkına bıraktığını ancak kendisinden UKOME’nin kararına rağmen 5 TL ücret alındığını söz konusu paranın iadesini istedi.
 
HAKEM HEYETİ ALINAN 5 TL’NİN GERİ ÖDENMESİNE KARAR VERDİ
 
Başvuruyu inceleyen hakem heyeti, tüketicinin kendisinden ücret alındığına dair fişleri sunduğunu belirterek, “UKOME’nin kararlarında alışveriş merkezlerinin otoparklarında 0-3 saat arasında ücret alınmayacağı belirtilmesine karşın tüketiciden ücret alınması haksız ve karara aykırıdır. Sunulan fişlerden 16.05.2012 tarihinde 3 saatten az kalındığı anlaşılmakla 5 TL’nin tüketiciye iadesine oy birliği ile karar verilmiştir."denildi.
 
PARA CEZASI UYGULADI
 
Alışveriş merkezine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından para cezası kesildi. Çağlar Doğu Aras’ın şikayeti üzerine zabıta ekipleri, alışveriş merkezinin otoparkında denetleme yaptı. Denetlemenin sonucunda alışveriş merkezine idari para cezası uygulandığı şikayetçiye bildirildi. Bildirimde, söz konusu alışveriş merkezinin otoparkına bugüne kadar 53.092.00 TL idari para cezası işlemi uygulandığı belirtildi.

DHA