Avrasya Ekonomik Birliği kuruluyor

Rusya, Kazakistan ve Belarus'un Avrasya Ekonomik Birliği'nin kurulması üzerine anlaştıkları açıklandı.

Avrasya Ekonomik Birliği kuruluyor
19 Aralık 2012 Çarşamba 20:30 tarihinde eklendi.

 

Moskova'da düzenlenen Gümrük Birliği toplantısının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Rusya, Kazakistan ve Belarus olarak hükümetlerimize 1 Mayıs 2013'e kadar Avrasya Ekonomik Birliği'nin kurulması amacıyla taslak metin hazırlamaları yönünde talimat verdik. 1 Mayıs 2014'te ise Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşmayı imzalayacağız'' dedi.
 
Gümrük Birliği'nin amacının Avrasya Ekonomik Birliği'nin kurulması için gerekli olan tüm şartları sağlamak olduğunu kaydeden Putin, bu amaçla bürokratik işlemlerin hızla tamamlanması için çalışacaklarını vurguladı. 
 
Putin, Kırgızistan ve Tacikistan'ın da Gümrük Birliği'ne üye olması gerektiğini de savundu. 
     
ABD'den Rusya'ya ''Sovyetleşme'' eleştirisi
     
Rusya eski Sovyet Bloku ülkelerle, ''Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Gümrük Birliği ve Avrasya Birliği'' gibi oluşumlar vasıtasıyla özellikle ekonomik alanda yeniden tam bir bütünleşme sağlamaya çalışırken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Rusya'yı Sovyetler Birliği'ni yeniden yaratmaya çalışmakla eleştirmesi, Rusya'nın tepkisine neden oldu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rus devlet televizyonu ''Rossiya 24''e verdiği mülakatta, Clinton'un açıklamalarına ilişkin, ''Clinton'un ifadeleri, eski Sovyet ülkeleri arasındaki işbirliğinin doğasını anlayamadığının bir göstergesidir. Küresel ekonomik sorunların bulunduğu, orta vadeli tahminlerin bile yapılamadığı, her bölgesinde krizlerin var olduğu bugünün dünyasında yapılabilecek tek şey, ülkeler arası bütünleşmenin tesis edilmesidir'' ifadesini kullandı. 

Putin ise devlet başkanlığı seçimleri öncesinde yazdığı makalelerde, ''Hiçbir biçimde Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmaya çalışmıyoruz. Yeni değerler, politika ve ekonomi alanında yakın işbirliği için uğraşıyoruz'' değerlendirmesinde bulunmuştu.