Avrupa Birliği, Sırbistan'a 'aday ülke' statüsü verdi

Avrupa Birliği, Sırbistan'la tam üyelik müzakerelerinin Ocak ayında başlatılacağını açıkladı

Avrupa Birliği, Sırbistana aday ülke statüsü verdi
18 Aralık 2013 Çarşamba 12:46 tarihinde eklendi.

Avrupa Birliği, Sırbistan'la tam üyelik müzakerelerinin Ocak ayında başlatılacağını açıkladı. Dün Brüksel'de toplanan AB Dışişleri Bakanları, Belgrad yönetimini Kosova ile girdiği diyalog ve uzlaşma çabaları dolayısıyla övdü.

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti'nden sorumlu üyesi Stefan Füle, müzakere tarihin, dönem başkanlığını 1 Ocak'ta devralacak Yunanistan tarafından belirlendiğini açıkladı. Müzakerelerin, 21 Ocak'ta başlaması planlanıyor.

Sırbistan'ın AB'ye tam üyelik için Kosova'yı tanımak zorunda olup olmadığının sorulması üzerine Füle, bu konuda acele etmediklerini fakat Belgrad-Priştine müzakerelerinde beklenen bir sonraki adımın açık olduğunu söyledi. Füle, bahar aylarında da Kosova ile ortaklık anlaşmasının hazır olabileceğini dile getirdi.

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ise müzakere tarihinin alınmasının Sırbistan için tarihi bir an olduğunu dile getirdi. Bu tarihi günü nesiller boyunca beklediklerini dile getiren Daçiç, "Sırbistan AB'ye hiç bu kadar yakın olmadı. Hükümet olarak bundan gurur duyuyoruz." dedi.

"Bu günü birçok nesilimiz bekledi, birçok siyasi hükümeti de onu yapmaya çalıştı. Bizim hükümetimiz onu başardı için gurur duyuyorum. " Daçiç söyledi.

Bu arada Arnavutluk'la müzakerelerin ise Haziran ayında başlatılması planlanıyor.


CİHAN