Avrupa, evrenin karanlığını araştıracak

Avrupa, evrenin karanlık yanını araştırmayı amaçlayan projeyi hayata geçirmek için onay verdi.

Avrupa, evrenin karanlığını araştıracak
20 Haziran 2012 Çarşamba 14:32 tarihinde eklendi, 1.332 kez okundu.

 

BBC'nin haberine göre, Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) üye ülkelerin temsilcilerinden oluşan Bilim Programı Komitesi'nin Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı toplantıda, karanlık madde ve karanlık enerjinin doğası ile ilgili ipuçları bulmak için kozmozun derinliklerini araştırması planlanan Öklid Teleskobu ile ilgili anlaşma kabul edildi. 
     
760 milyon dolara mal olması beklenen Öklid Teleskobu'nun 2019'da uzaya fırlatılması planlanıyor. 
     
Proje'de ABD'nin de yer alması bekleniyor. ESA, önümüzdeki günlerde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile bir mutabakat zaptı imzalayacak. 
     
Öklid'in yapımı için açılacak ihaleye Avrupa'nın en büyük uzay şirketlerinden Astrium ve Thales Alenia'nın da katılması bekleniyor. 
     
Teleskop, doğrudan görülemeyen ancak madde üzerindeki yer çekimi etkisi ile varlığı bilinen karanlık maddenin evrendeki dağılımının haritasını çıkaracak. Öklid, haritayı çıkarmak için karanlık maddenin uzak galaksilerden gelen ışığı nasıl kırdığına bakacak. Daha önce bu görev, NASA'nın Hubble teleskobu tarafından uzayın çok küçük bir parçasında başarılmıştı. 
     
Öklid, aynı zamanda 21. yüzyıl biliminin karşılaştığı en büyük bilinmezlerden biri olan karanlık enerjiyi de araştıracak. Karanlık enerjinin, evrenin genişlemesini hızlandırdığı sanılıyor. 
     
Karanlık enerjinin varlığı ile ilgili çalışma, geçen yıl Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess'a Nobel ödülü getirmişti. 
     
Perlmutter, Schmidt ve Riess, süpernova adı verilen yıldız patlamalarını izleyerek, evrenin sürekli genişlediğini keşfetmişti. 
     
Öklid, karanlık enerjinin varlığını göstermek için galaksilerin üç boyutlu haritasını çıkaracak. Bilim adamları, uzayın genişlemesini ölçmek için uzay cisimleri arasındaki büyük boşlukların biçimlerinden yararlanılabileceğini düşünüyor. Öklid, bu amaçla Dünya'dan 10 milyar ışık yılı uzaklıktaki yaklaşık 2 milyar galaksinin kesin konumlarını belirleyecek. 
     
Teleskop, şimdiye kadar uzaya gönderilmiş en büyük optik dijital kameralardan birini taşıyacak. Kamera, Hubble teleskobundaki kameradan 100 kat daha fazla büyütülebilen fotoğraflar gönderecek.