Avrupa Konseyi'nden HSYK tepkisi

Avrupa kurumları Türkiye’deki yolsuzluk skandalı ve ardından başlayan görevden alma furyalarına ilişkin açıklamalar yapmaya devam ediyor

Avrupa Konseyinden HSYK tepkisi
08 Ocak 2014 Çarşamba 22:33 tarihinde eklendi.

AB Komisyonu, akşam saatlerinde Cihan’a yaptığı açıklamada mevcut Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun büyük oranda Avrupa standartlarına uygun olduğunu ve yargı bağımsızlığını teminat altına aldığını belirtti.

Bugün Avrupa Konseyi ve AB Komisyonu ardarda açıklamalar yaptı. AB Komisyonu öğle saatlerinde polisteki geniş ölçekli görevden almalara ilişkin endişesini açıklarken akşam saatlerinde de hükümetin HSYK’yı değiştirmeye yönelik teklifine tepki gösterdi.

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti’nden sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, HSYK taslağını yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği açısından incelediklerini vurgulayarak, "Komisyon’un geçmişte ifade ettiği üzere 2010’daki anayasal tadilat Avrupa standartlarıyla büyük oranda uyumlu ve yargının bağımsızlığını teminat altına alan bir HSYK oluşturmuştur." dedi.

AB Komisyonu ve Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu 12 Eylül anayasa referandumunu desteklemişti.


CİHAN