Avrupa THY'yi konuşuyor

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Türk Hava Yolları’nın zarardaki Polonyalı Lot havayolu şirketini satın almasını “pek mantıklı bulmadığı” yorumunda bulundu.

Avrupa THYyi konuşuyor
25 Ocak 2012 Çarşamba 08:30 tarihinde eklendi, 1.094 kez okundu.

 

Financial Times'a  konuşan Polonya Hazine Sözcüsü Magdalena Kobos, konunun aralık ayında THY temsilcileriyle Varşova’da görüşüldüğünü ve Lot için potansiyel bir diğer alıcının bulunduğunu söyledi.
 
LOT’ta zarar 15 milyon dolar...
Financial Times, THY’nin, Lot’un özelleştirme süreci ve yatırım potansiyeline ilişkin bir “ön inceleme”nin yapılacağı yönündeki açıklamasına dikkat çekerek, “Ancak bazı analistler, zarar eden Polonyalı hava yolu şirketinin kontrolünü ele almaya yönelik bir anlaşmayı pek mantıklı bulmadı” diye yazdı.
 
THY’nin hızlı büyüdüğünü, son 3 yılda 50 uçak daha alarak filosunu 180 uçağa çıkarttığını, “profilini yükseltme amacıyla reklamlarda rekor bir harcama yaptığı”nı kaydeden gazete, THY’nin açıklamasının ardından şirketin hisselerinin değerinin yükseldiğini ancak bazı analistlerin bir birleşmeden sonra borç düzeyleri, potansiyel kârlılığı ve yönetim ile ilgili kaygılarına işaret etti. FT, BGC Partners’den Erdem Hafızoğlu’nun “Bu zor dönemde böyle bir alım gerekli olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesini aktardı. Haberde Polonya’nın birkaç yıldır Lot’u özelleştirmeyi amaçladığını, Lot’un geçen yıl 15 milyon dolar zarar ettiğini de vurguladı.
 
Financial Times, görüşmeler için henüz bir takvim belirlenmemiş olsa da Polonya’nın anlaşmayı bu yılın sonuna kadar sonuçlandırmak istediğini kaydetti. Gazete, Polonya’nın, Lot’un yüzde 50’den fazlasını satabilmek için şirketi stratejik önemi olan şirketler listesinden çıkartması gerekeceğine de dikkat çekti.

Milliyet