Avrupa Yahudilerinden Merkel’e ödül

Avrupalı Yahudilerin çatı kuruluşu Avrupa Hahamlar Konferansı (CER), 2013 Lord Jakobovits Ödülü’nü Almanya Şansölyesi Angela Merkel’e vermeyi layık gördü.

Avrupa Yahudilerinden Merkele ödül
22 Mayıs 2013 Çarşamba 22:39 tarihinde eklendi.

Ödülü CER Başkanı Hahambaşı Pinchat Goldschimdt’in elinden alan Merkel, Avrupa’nın geleceğinin birlikte yaşamı başarmakla olabildiğine dikkat çekti.

Brüksel’de bulunan tarihi Avrupa Büyük Sinagogu’nda gerçekleştirilen ödül törenine çok sayıda seçkin davetli topluluğu katıldı. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Savunma Bakanı Peter De Crem’in yanı sıra Flaman Bölge Başbakanı Kris Peeters’in de hazır bulunduğu ödül seremonisinde geniş güvenlik tedbiri alınması dikkat çekti. Avrupa Birliği (AB) ve AB’li liderler için dini ayin ve duaların edildiği akşamda Şansölye Merkel aldığı ödülün kendisini onurlandırdığını kaydetti.

CER Başkanı Hahambaşı Goldschimdt, Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa’daki toplumlar arası uyuma yaptığı katkı, Yahudi cemaatine yönelik dostane yaklaşımı, hoşgörü ve anlayışın güçlenmesindeki güçlü destek için bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Hahambaşı ‘‘Bizler için bu ödülü Alman olan Sayın Merkel’e layık görmek çok da kolay olmadı.

Fakat bir zorunluluk olduğundan da şüphemiz yok. Şansölyenin çabalarını görmezden gelemeyiz.’’ sözlerine yer verdi. Avrupa Hahamlar Konferans’ın ilk başkanlarından olan ve 1991 yılında hayatını kaybeden Lord Immanuel Jakobovitz’un anısına verilen ödül, Merkel’e Almanya’daki Yahudi toplumuna verdiği güçlü destek ve Merkel’in Avrupa’da antisemitizmin artmasından duyduğu rahatsızlığı cesaretle dile getirmesinden verildiği kaydedildi.

Almanya’da yaşayan Yahudi ve Müslüman toplumun tepkisine neden olan Köln Bölge Mahkemesi’nin sünneti yasaklama kararının ardından Başbakan Merkel’in yerinde ve ivedilikle müdahale etmesi ve yasak kararın kaldırılmasından da övgü ile söz edildi.

MERKEL’E İLK YAHUDİ ÖDÜLÜ DEĞİL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha önce holocost (soykırım) kurtulanı Leo Baeck’in kurduğu Leo Baeck Enstitüsü tarafından ülkesinin Yahudilerle uzlaşması yönündeki yoğun çalışmaları nedeniyle ödül almıştı.

Leo Baeck Enstitüsü ilk kez bir Alman ileri gelenine, Almanlarla dünya Yahudileri arasında ilişkilerin güçlendirilmesinde gösterdiği çabalar nedeniyle madalya sunmuştu. Merkel, sonrasında İsrail'e verdiği destekten dolayı Berlin Yahudi Cemaati'nin eski başkanlarından Heniz Galinski anısına verilen ‘dayanışma ödülü’ne de layık görülmüştü.


CİHAN