Avrupa'da eğitimin en erken terk edildiği ülke Türkiye

Türkiye eğitimi erken terk oranında hem kız hem erkek öğrenciler açısından Avrupa birincisi olurken, kız öğrencilerde fark çok daha yüksek düzeylerde bulunuyor.

Avrupada eğitimin en erken terk edildiği ülke Türkiye
23 Mart 2015 Pazartesi 13:07 tarihinde eklendi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Avrupa Komisyonu’nun "Avrupa’da Eğitimi Erken Terk Durumu" başlıklı raporundan derlediği verilere göre, Türkiye kız öğrencilerin eğitimi erken terk etme oranında açık ara Avrupa birincisi oldu.
 
Verilere göre, 2013 yılında Türkiye’de kız öğrencilerin yüzde 39.9’u lise ve dolayısıyla yükseköğrenim aşamalarına geçemeden eğitim sürecini terk ediyor ya da terk etmek zorunda kalıyor.
 
Bu da her 100 kız öğrenciden 40’ının eğitimin ileri aşamalarından, sonuç olarak da büyük çoğunluğunun istihdamdan yoksun kalması anlamına geliyor.
 
Avrupa Komisyonu Raporu’nun Türkiye değerlendirmesine ayrılan bölümünde, “Türkiye’nin erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmamaktadır” tespiti yapıldı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın Avrupa Birliği finansal desteği ile Ekim 2013’te başlattığı ilköğretim kurumlarına devam oranının artırılmasını amaçlayan projenin eksiklerine işaret edildi.
 
Raporda, mesleki eğitimi erken terk konusunda hiçbir önlem alınmadığı, eğitimi erken terkin üstesinden gelmek için diğer önlemlere başvurulmadığı, eğitim ve kariyer rehberliğinin ihmal edildiği vurgulandı.
 
Rapora ilişkin TİSK değerlendirmesinde ise “Belirtilen oranlar ülkemiz eğitim politikasının
 
enine-boyuna irdelenip, yeniden tasarlanmasını gerekli kılıyor” uyarısı yapıldı.
 
Türkiye bu oranla Avrupa’da açık ara birinci olurken, eğitimi erken terk etme oranında
 
Türkiye’nin ardından ikinci konumdaki İspanya’da bile kız çocukların eğitimi erken terk oranı, Türkiye’nin oranına kıyasla 20 puan daha düşük bulunuyor.
 
AB 28 ortalaması ise yüzde 10.2 ile Türkiye’nin dörtte biri düzeyinde. Kız öğrencilerin eğitimi erken terk oranı yüzde 2.6 ile en düşük Slovenya’da kaydedildi.
 
Türkiye erkek öğrenciler açısından da umut vaat etmiyor. Lise ve üniversite eğitimi alma
 
şansları kızlara göre daha yüksek olsa da, erkek öğrenciler de yüzde 35 gibi büyük bir oranda eğitimi erken terk ediyor. Türkiye bu oranla erkek öğrencilerin eğitimi terk sıralamasında yine Avrupa birincisi durumunda.
 
Türkiye’de kız öğrenciler erkek öğrencilere göre eğitim açısından dezavantajlı durumunda
 
bulunurken Avrupa ülkelerinde ise tam tersi gözleniyor. Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti hariç diğer Avrupa ülkelerinin tümünde okulu erken terk açısından kız öğrenciler daha avantajlı durumda.
 

28 üyeli AB’de 18-24 yaş aralığındaki, ortaokul diploması ile yetinmek zorunda kalan genç erkeklerin ortalaması yüzde 13.6 olurken, kızlarda bu oran yüzde 10.2 düzeyinde bulunuyor.


DHA