Avrupa'dan tarihi faiz kararı

Küresel büyüme endişelerinin artmasıyla merkez bankaları da karşı politikalarını devreye sokmaya başladı. Çin ve Avrupa Merkez bankaları faiz değiştirirken, İngiltere'de varlık alım programını 50 milyar sterlin genişletti. Kararların ardından petrol ve altın değer kazandı.

Avrupadan tarihi faiz kararı
05 Temmuz 2012 Perşembe 14:57 tarihinde eklendi, 1.115 kez okundu.

 

Avrupa'da büyümeye yönelik endişelerin ağır basmasıyla Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini tarihinde ilk kez yüzde 1'in altına çekti. Banka faiz oranın 25 baz puan azaltarak yüzde 0.75'e çekti.
 
Aynı şekilde Çin Merkez Bankası gösterge borç verme faizini 31 baz puan indirerek yüzde 6'ya, gösterge borçlanma faizini ise 25 baz puan indirerek yüzde 3'e çekti. Banka, zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitmedi.
 
Çin Merkez Bankası'nın büyümeyi teşvik amacıyla atacağı adımların öncelikle petrol fiyatını yükselteceğini kaydeden uzmanlar, bugünkü önlemlerin büyümeye ilişkin riskleri ortadan kaldırmak için yeterli olmadığını belirterek piyasalara etkisinin çok büyük olmasını beklemediklerini kaydediyor.
 
Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası (BOE) da faiz oranları yüzde 0.50 olarak bırakılmasına rağmen daha önce 325 milyar sterlin olan varlık alım programını 50 milyar sterlinlik artışla 375 milyar sterline çıkardı.
 
Merkez bankalarının kararı sonrası Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasada 102,22 dolara yükseldi.
 
Altının onsunun spot fiyatı da 1,622 dolarla iki haftanın en yüksek seviyesine geldi