Avrupalı Türkler bedellide indirim bekliyor

Bedelli askerliğin ikinci kez meclis gündemine gelmesiyle Avrupalı Türkler de 10 bin Euro'luk askerlik bedelinde indirim veya kolaylık beklentisine girdi.

Avrupalı Türkler bedellide indirim bekliyor
31 Aralık 2012 Pazartesi 17:41 tarihinde eklendi.

 

Krizin de etkisiyle Avrupa'daki Türk gençlerinin yarıya yakını işsiz ve 10 bin Euro'luk bedeli ödeyemeyecek durumda. Türk gençleri yurtdışındaki Türklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı'ndan bu isteklerine cevap bekliyor.
 
HÜKÜMETİMİZDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
 
Yurtdışındaki askerlik yükümlülerinden biri olan Harun Sağlam, "10 bin Euro veremediğim için askerlik görevimi erteledim. Üç dört taksit halinde tekrar 5 bin Euro yapılırsa belki bunu ödeyebiliriz. Çözüm olarak opsiyon modeli olabilirdi. Parası olan, askere gitmek istemeyen 10 bin Euro ödesin, imkanı kısıtlı olanlar ise 5 bin Euro ödeyip, kısa dönem askerlik yapsın." dedi. Hükümetin bir çözüm getirmemesi durumunda vatandaşlıktan çıkmak zorunda kalacaklarını belirten Sağlam, "Biz vatanımıza, milletimize faydalı olmak, para vermek isteriz. Bu uygulama bazı gençleri küstürür, ben sırf bu nedenle şimdiden Alman vatandaşlığına geçenleri biliyorum. Başbakanımızdan, hükümetimizden kolaylaştırıcı yöntemler getirmelerini bekliyoruz." diye konuştu. Askerlik yükümlüsü Murat Yıldırım ise, öğrenci olduğu için askerliği şimdilik erteletebildiğini belirterek, "5 bin Euro iken bedelli yapmayı düşünüyordum. Ama 10 bin Euro olduktan sonra fazla geliyor. Hükümetin indirime gitmesini bekliyorum." açıklamasını yaptı.
 
ASKERLİK BEDELİNİN AĞIRLIĞINDAN ALMAN VATANDAŞLIĞINA GEÇİYORUM
 
Askerlik mükellefi Muhammed Bilik ise, "Gençler arasında işsizlik oranı çok yüksek. Ben kendim askerliği bugüne kadar erteledim. İki gün sonra vatandaşlığa geçiş için Entegrasyon Sınavı'na gireceğim. Mecbur kaldığım için, askerlikten dolayı Alman vatandaşlığına geçiyorum. Ben Türk vatandaşı kalmak isterdim." şeklinde konuştu.
 
OPSİYONLU ÇÖZÜM GETİRİLEBİLİR
 
Hollanda'da yaşayan vatandaşlardan Adnan Günel de benzer kaygıları dile getirerek, bedelin yüksekliğinden dolayı birçok gencin askere gitmeyerek, yaşadıkları ülkenin vatandaşlığını tercih edeceğini kaydetti. Almanya'dan başka bir askerlik yükümlüsü Mustafa Ayırtır da bazı
gençlerin gönülleri razı olmadan Alman vatandaşlığına geçtiğini, ödeme konusunda kendilerine birkaç opsiyonlu çözüm sunulmasını beklediklerini anlattı.

CİHAN