Avrupa'nın interneti İstanbul'dan

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internet dünyasıyla ilgili çok önemli bir haberi açıkladı.

Avrupanın interneti İstanbuldan
15 Mart 2013 Cuma 20:09 tarihinde eklendi.

 

Binali Yıldırım, merkezi Los Angeles’te bulunan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN)’nun aşırı yığılmadan dolayı interneti dünyada üç noktaya dağıtacağını, bunlardan birinin de İstanbul olacağını açıkladı. 
 
İzmir’de “Türkiye Ekonomisine Bakış” konulu panele katılan Yıldırım, bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Havacılık ve haberleşmede yaptıkları yatırımları anlatan Yıldırım, internetle ilgili yeni bir gelişmeyi açıkladı.

İnternetin ilk kez Amerika’da bulunduğunu ve bugün vazgeçilmez bir noktaya geldiğini belirten Yıldırım, “Herkes aya gitmeye yoğunlaştı, internet güme gidiyor. Aradan 40 yıldan fazla süre geçti. Bugün internet hayatımızın vazgeçilmezi oldu.

İnternetin merkezi Los Angeles’te. Bütün internet işi burada toplanıyor ve buradan dağıtılıyor. Şimdi güzel haberi veriyorum. İnternetin yönetim merkezi ICANN diye bir kuruluş var. İnternetin Birleşmiş Milletleri de diyebiliriz. İnternet üzerinde ciddi kavgalar var. Baktı olacak gibi değil. Dünyada interneti üç noktaya dağıtmaya karar verdi. Bunlar Los Angeles, İstanbul ve Singapur. Los Angeles, Kuzey ve Güney Amerika’ya bakacak. İstanbul, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya Singapur ise Uzakdoğu’ya bakacak.” diye konuştu. 
 
Bu gelişmeyi Türkiye’nin gücüne bağlayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bütün internet trafiği İstanbul’da toplanacak ve oradan dağıtılacak. Bu iletişimde Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Geldiği noktayı gösteriyor. Bu bizim için haklı bir gururdur.

İnternet kimin malıdır, nasıl yönetilmedir konusunda kavganın en önünde olanlar Türkiye’ye geldi. Siz ne düşünüyorsunuz diye sordular. Bende bir keramet yok. Keramet bu ülkenin geldiği yerdedir. Bu gelişme bizim için çok önemli ve stratejik bir konu. İnternetin kavşak noktası haline geliyoruz. Tam merkezi oluyoruz.”

CİHAN