Avrupa'ya sigarayla mücadele ipuçları

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'den tütünle mücadelede aldığı başarılı sonuçlara dikkati çekerek, ''Türk gibi sigara içmek deyimi, Türk gibi sigarayla mücadele etmek deyimine dönüştü'' dedi.

Avrupaya sigarayla mücadele ipuçları
18 Eylül 2012 Salı 13:16 tarihinde eklendi.

 

Recep Akdağ, Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölgesi Toplantısı'nda, Türkiye'nin tütünle mücadele deneyimini anlattı. 
     
Tütünle mücadelenin sadece bugünü değil, yarını da ilgilendirdiğini, Türkiye'nin bu mücadelede büyük mesafe aldığını ve örnek ülke haline geldiğini dile getiren Akdağ, ''Sizler için en önemli husus, politik karar vericilerin gerekli adımları atması için cesaretlendirilmesidir'' dedi. 
     
Türkiye'nin mücadelesinin de kolay olmadığını, tütün endüstrisinin bunu engelleme çabasına girdiğini ifade eden Akdağ, yasanın idare mahkemesi yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını, ama yüksek mahkemenin halk sağlığının yanında durduğunu söyledi. 
     
Diğer ülkelerde de buna benzer engellemeler olabileceğine işaret eden Akdağ, ancak hükümetlerin bu konudaki kararlılığının büyük önem taşıdığını vurguladı. 
     
Halk ve medya desteği- 
     
Türkiye'de tütünle mücadelede halk ve medyanın desteğinin başarıda önemli bir etken olduğunu belirten Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu: 
     
''Türk gibi sigara içmek... Eskiden böyle bir deyim vardı, Türk gibi sigarayla mücadele etmek deyimine dönüştü. Toplumun yüzde 90'ı, sigara içenler dahil bu meselenin, mücadelenin arkasında durdu. En önemli husus buydu. Türkiye dünyada en çok sigara içilen ülkelerden biriydi ve bu mücadeleye başladığımız zaman hiç kimse bu başarıyı beklemiyordu. 
     
Sigara içmek adeta kültürümüzün bir parçasıydı. Sigara içme hakkı, sigara dumanından korunma hakkının önünde geliyordu. Üçte ikilik sessiz çoğunluk sigara içen üçte birlik kesimin kendisine verdiği zarara sessizce katlanmak zorundaydı. Sigara kültürümüze o kadar sirayet etmişti ki bayramlarda ve özel günlerde evimize gelen misafirlere sigara ikram etmek adeta ev sahipliğinin kuralı haline gelmişti.'' 
     
Türkiye'nin dünyadaki iyi örnekleri izleyeceğini bildiren Akdağ, düz sigara paketi uygulamasına geçen Avustralya'nın toplantıya katılan temsilcisini tebrik etti. 
     
Sigara fiyatlarının artmasının kaçakçılığı artırdığı iddialarının gerçek dışı olduğunu dile getiren Akdağ, bu konuda yürütülen bir araştırmanın sonuçlarının kısa zamanda açıklanacağını söyledi. 
     
'Kararlılığınızı devam ettirin''- 
     
Katılımcılara sigarayla mücadelede ''kararlılıklarını devam ettirmeleri'' tavsiyesinde bulunan Akdağ, Türkiye'de sigara kullanma oranlarının her kesimde düştüğünü vurguladı. 
     
Bunun ''sevindirici ama yeterli olmadığını'' belirten Sağlık Bakanı Akdağ, sigara içilmeyen köylerden birinde bu alışkanlığı olan dışarıdan kişilere kız verilmediğini dile getirdi. 
     
''Bu mücadele gerçekten sağlık ve halk sağlığını koruyucu hizmetler adına yürütülebilecek en önemli mücadelelerden birisidir. Rehavete kapılma lüksümüz de yoktur, bu başarıyı daha ilerilere taşımamız lazım. Çünkü tütün sektörü, sigara firmaları hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmeyecekler, azıcık zayıf tarafımızı bulurlarsa zemin kazanacaklardır'' uyarısında bulunan Akdağ, tütünle mücadele programını kararlılıkla yürüteceklerini söyledi. 
     
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcisi Maria Cristina Profili de Türkiye'nin sigaraya karşı yürüttüğü mücadele ve elde ettiği başarıdan övgüyle söz ederek, ''Türkiye bu konuda benzersiz bir ülke'' dedi. 
     
DSÖ Avrupa bölgesindeki 53 ülkeden 42'sinin temsilcisinin yer aldığı toplantıda daha sonra Türkiye'nin tütün kontrolü programıyla ilgili bir rapor sunuldu.