"Avukat ve infaz koruma memurlar şüpheli"

Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atan, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Bedirhan Şinal'in ifadesinin değiştirilmesi için tehdit edildiği iddiaları üzerine yürütülen soruşturma tamamlandı.

03 Nisan 2013 Çarşamba 19:57 tarihinde eklendi.

 

Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile yetkili Cumhuriyet savcısı Abdullah Mirza Coşkun tarafından hazırlanan iddianamede 10 şüpheli yer aldı.

İfadesini değiştirmesi için tehdit edildiği iddia edilen Bedirhan Şinal'in de şüphelileri arasında bulunduğu iddianamade, Ergenekon davasının sanığı Boğaç Kaan Murathan ve avukatı Burak Bekiroğlu, infaz koruma memuruları Yusuf Berktaş ile Hüseyin Dursun, Şinal'in dayısı Tacettin Şinal, Hakan Karakaş, Muzaffer Uslu, Mehmet Selahattin Merih ve Zeynel Saraç Demir isimli şüpheliler yer aldı.
 
YARGILAMAYA HUKUK DIŞI MÜDAHALELER
 
İddianamede, Ergenekon Terör Örgütü'nün örgütsel yapısının açığa çıkarılması ve gerçekleştirdiği eylemlerin aydınlatılmasına yönelik operasyonların başlamasının ardından, örgütün devam etmekte olan dava sürecini etkilemek adına adil yargılamaya hukuk dışı müdahalelerde bulunduğu belirtildi.
 
ŞİNAL'DEN 'İFADEMİ DEĞİŞTİRMEM İÇİN BASKI YAPIYORLAR' DİLEKÇESİ
 
29 Mart 2008 tarihinde Cumhuriyet gazetesine molotof atma eyleminden tutuklanan Şinal'in gerçekleştirdiği eylemle ilgili olarak mahkeme aşaması da dahil olmak üzere geçen süreç içerisinde alınan beyanlarının birbiri ile örtüştüğü anlatıldı.

Ancak Şinal'in 23 Kasım 2010 tarihinde avukat Burak Bekiroğlu ile irtibatlı olduğunu iddia ettiği Yusuf Berktaş ve Hüseyin Dursun isimli infaz koruma memurlarının ifadesini değiştirmesi için kendisine baskı kurduğunu belirten bir dilekçe ile cezaevi yönetimine başvurduğu belirtildi.

Bu konuyla ilgili Silivri savcılığınca soruşturma başlatıldığı anlatılan iddianamede, Silivri'deki dosyanın bu dosya ile birleştirildiği belirtildi. Soruşturma kapsamında elde edilen deliller doğrultusunda Şinal ile dayısı Tacettin Şinal arasında konuyla ilgili telefon görüşmelerinin yapıldığı kaydedildi. Şinal'in suç duyurusuna istinaden yapılan incelemelerde başta Yusuf Berktaş olmak üzere bazı infaz koruma memurlarının Şinal'i koğuşta ziyaret ederek görüştüklerinin anlaşıldığı ifade edildi.
 
İNFAZ MEMURLARI ARACILIĞIYLA BASKI
 
İddianamede, "Sonuç olarak; Bedirhan Şinal'in Ergenekon Terör Örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda Boğaç Kaan Murathan'ın avukatı Burak Bekiroğlu'nun azmettirmesi ile yukarıda isimleri belirtilen bazı tutuklular ve Ceza İnfaz Kurumunda görevli bazı infaz koruma memurları vasıtasıyla kendisine yapılan baskı, tehdit ve maddi menfaat vaatlerinin yanı sıra dayısı Tacettin Şinal'in de telkinleri sonucu birçok kez ifadesini değiştirdiği anlaşılmış olup, söz konusu ifade değişikliklerinin medyada da kara propaganda malzemesi olarak kullanıldığı, bu kapsamda özellikle devam etmekte olan dava sürecini etkileyecek ve yönlendirecek şekilde suç delillerinin ifade değiştirme yöntemiyle değiştirildiği anlaşılmıştır."
ifadeleri kullanıldı.

Aslanlı çete olarak bilinen örgütün lideri olduğu belirtilen Mehmet Selahattin Merih'in Tekirdağ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda Ergenekon Terör Örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda Bekiroğlu'nun azmettirmesi ile Şinal'e daha önce verdiği ifadelerini Murathan'ın lehine değiştirmesi karşılığında maddi menfaat vaat ettiği anlatıldı. Ancak Merih'in de Bekiroğlu'ndan bunun karşılığı daha fazla maddi menfaat istemesi nedeniyle aralarında anlaşmanın sağlanamadığı belirtilen iddianamede, ilerleyen süreçte ifade değiştirme çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Şinal'in Silivri Kapalı Cezaevine nakledilmesi üzerine bu girişimin sonuçsuz kaldığı ifade edildi.
 
VAAD EDİLEN PARA ŞİNAL'İN DAYISINA VERİLDİ
 
Şinal'e vaat edilen paranın bir kısmının şüpheli Korkmaz Tan tarafından Şinal'in dayısı Tacettin Şinal'e elden teslim edildiği belirtilen iddianamede, bir kısmının ise notlarda belirtildiği gibi Tacettin Şinal'in PTT hesabına Muzaffer Uslu talimatıyla oğlu Zafer Uuslu tarafından yatırıldığı kaydedildi. Paranın bir kısmının da çeşitli şahıslar tarafından Tacettin Şinal'in PTT hesabına yatırıldığının tespit edildiği belirtildi.
 
ŞÜPHELİLERİN 20 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
 
İddianamede ifadesini değiştirmesi için baskı yapıldığı belirtilen şüpheli Şinal'in ile dayısı Tacettin Şinal ile konuşmalar yaptığı belirtildi. Bedirhan Şinal'in, ifadesini değiştirmek için kendisine teklif edilen paranın kabul edilmesi yönünde dayısı ile görüşmeler yaptığı belirtildi. İddianamede şüphelilerin "terör örgütü üyeliği, "adil yargılamayı etkileme" gibi suçlardan 20 yıla kadar hapis istendi. İddianame Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile yetkili İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

DHA