Avukatlar 'olası kasttan' ceza istedi

Esenyurt'ta, 11 Mart 2012'de bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesindeki çadırda çıkan ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili olarak 13 kişinin “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 2 yıldan 23,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. Ölenlerin yakınlarının avukatları, sanıkların "olası kasıtla adam öldürme" suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Avukatlar olası kasttan ceza istedi
29 Ocak 2015 Perşembe 17:53 tarihinde eklendi.
 
Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Ömer Gülmez, Mehmet Altun, Kadir Altun, Abdullah Altun, Şaban Bakırcı, Cem Yıllar ve Hikmet Tezcan ile tarafların avukatları, müşteki yakınları ve aileler katıldı.
 
'SİZ HİÇ YANARAK ÖLDÜNÜZ MÜ?'
 
Duruşmada söz alan, ölenlerden bazılarının yakınlarının avukatı Gökhan Küçük, hazırladığı “Siz hiç yanarak öldünüz mü?" başlıklı 112 sayfalık dilekçesini özetleyerek okudu. Avukat Küçük, dilekçesine, olayda hayatını kaybeden 11 işçinin fotoğraflarını göstererek ve adlarını teker teker okuyarak başladı.
 
"OLASI KASTTAN CEZALANDIRILSIN"
 
“Bizler Esenyurt'u unutmadık, unutmayacağız" diyen avukat Küçük, bu dava başladığından beri Türkiye'de 3 bin 479 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi. Avukat Gökhan Küçük, dosyaya konulan ve işçilere de kısmen kusur atfeden bilirkişi raporlarında hatalar bulunduğunu savunarak, sanıkların "olası kasıtla adam öldürme" suçundan cezalandırılmalarını istedi.
 
KAYI İNŞAAT'A TAZMİNAT SUÇLAMASI
 
Bazı müdahillerin avukatı Berrin Demir de, “Ölen işçilerin kanuni mirasçılarına verilmesi gereken ferdi kaza sigorta poliçesindeki tazminatı, Kayı İnşaat kendisi almış ve ailelere kendi bütçesinden ödüyormuşçasına hareket etmiştir. Aileleri bu şekilde kandırarak onların ceza davasından vazgeçmelerini sağlamıştır. Bu şekilde maktullerin yakınları Kayı İnşaat tarafından dolandırılmış ve mağdur edilmiştir. Müvekkillerimizin bu sigorta poliçesinden haberleri yoktur. Destekten yoksun kalma tazminatı da esasında mahkemelerce verilecek miktardır" dedi.
 
Cumhuriyet Savcısı Selçuk Cengiz ise, dosyanın, esas hakkındaki mütalaasını bildirmek için kendisine verilmesini istedi. Mahkeme heyeti de savcının talebini kabul ederek, dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
 
İDDİANAMEDEN...
 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11 Mart 2012'de, Esenyurt Güzelyurt Mahallesi, Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydedildi.
 
Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan, Andreas Michael Hohlmann ve Mehmet Altun'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
 
ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM
 
Öte yandan, duruşma öncesi, Adalet Arayan İşçi Aileleri Platformu, ellerinde “Esenyurt'u unutmadık, unutturmayacağız" yazılı afişler ve ölen işçilerin fotoğraflarıyla basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamayı aileler adına okuyan Tuncer Emir, bugün bu davanın 14. duruşması için buluştuklarını belirtti. İş cinayetlerinin devam ettiğini kaydeden Demir, “Sorumlular belli. İşverenin iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almaması, denetim sorumluluğu olanların gerekli-etkin denetim yapmaması" dedi.
 
Esenyurt yangınında hayatını kaybedenler anısına bu bölgede bir park yapılması gerektiğini söyleyen Demir, “İş cinayeti lanetinin unutulmamasının bir işareti ve kaybettiklerimizin anısına, saygımızı temsilen bir anıt dikilmelidir" dedi.
 
Aileler, açıklamanın ardından, “İş kazası değil, cinayet" sloganı atarak adliye binasına girdi.