Ayasofya dehlizleri gün ışığına çıktı

1500 yıllık Ayasofya'nın altındaki gizemli dehlizlerde 15 yıl boyunca yapılan çalışmalar belgesele dönüştürüldü; fotoğraflar gün yüzüne çıktı

Ayasofya dehlizleri gün ışığına çıktı
03 Mart 2013 Pazar 10:02 tarihinde eklendi, 1.561 kez okundu.
Dünyanın en eski yapılarından biri olan Ayasofya’nın altındaki tünellerde 15 yıl boyunca inceleme yapan yönetmen Göksel Gülensu ve ekibinin çektiği ’Ayasofya’nın Derinliklerinde’ adlı belgeselin fotoğrafları sergilendi. 
 
Beyoğlu’daki bir kafede açılan sergide, Ayasofya’nın altındaki tüneller, kuyular ve dehlizlerdeki belgesel çalışmalarıyla ilgili çekilmiş 23 fotoğraf bulunuyor.
 
TÜRKİYE’NİN İLK KEŞİF BELGESELİ
 
Yaklaşık bin 500 yıl önce inşa edilen Ayasofya ile ilgili efsanelerden yola çıktıklarını belirten belgeselin yönetmeni Göksel Gülensu, "1998 yılında çalışmalarımız başladı. Kendi imkanlarımızla projeyi gerçekleştirdik. Bu sergide gördüğünüz 23 fotoğraf bu belgeselin fotoğraflarıdır. Bu fotoğraflar 'Ayasofya’nın Derinlikleri' adlı belgeselin fotoğraf sergisi. Ayasofya’nın altındaki maceramızda, 488 metre tüneli ölçümledik. Görüntüledik. İki tane de odaya ulaştık. Bunlar Roma ve Bizans döneminde kullanılan mezar odaları. Türkiye’nin ilk keşif belgeselini tamamladık. 2014 başında bu belgesel, sinema olarak seyirciyle buluşacak" dedi.
 
'EFSANELERİ SINAMAK İSTEDİK'
 
'Ayasofya'nın Derinliklerinde’ adlı projesi kapsamında, Ayasofya’nın şimdiye kadar girilmemiş tünel, kuyu ve dehlizlerine girdikleri belirten senarist Kutsi Akıllı ise, "Teknik açıdan çok zorlandık. Hiç bilinmeyen yerlere dalıyorsunuz. Ne kadar tedbir bir alırsanız alın. Neyle karşılaşacağınız bilmiyorsunuz. İlk defa keşfedilen bölgelere girdik. Her yıl, üstünde 4-5 milyon insanın gezdiği ve altının hiç kimse tarafından bilinmediği bir mekandan bahsediyoruz. Var olan efsanelerin gerçekliğini sınamak istedik. Ayasofya’nın üst tarafıyla ilgili efsaneler kadar, altı hakkında da efsaneler var. 
 
Kınalı Ada’ya kadar uzanan tüneller, İstanbul’un altını dolaşan tüneller, altında kalyonun gezebileceği geniş bir sarnıç olduğu, oradaki kuyulara kuşatma sırasında atılan mücevherler, kripto odası, gizli yazışmaların yapıldığı odalar var. Bir zamanlar Ayasofya bugünkü Vatikan’ın olduğu konumdaydı. Bütün gizli yazışmalar oradan yapılırdı. Efsanelerin gerçek olup olmadığını araştırdık. Bir sürü efsanenin gerçek olup olmadığını bulduk. Bunun yanında cevaplanması gereken sorularda bulduk. En önemlisi Ayasofya'nın altında herhangi birinin gömülü olup almadığı konusunda bilgi yoktu. Biz orada mezarlar bulduk" dedi. 
 
15 yıl süren çalışma sonrası ortaya çıkan 'Ayasofya’nın Derinliklerinde’ adlı belgeselin önümüzdeki mayıs ayında belgesel olarak yurtdışında gösterime gireceği belirtildi.

DHA