Aygır Gölü ilgisizlik kurbanı

Kars'ın Susuz ilçe sınırlarında bulunan Aygır Gölü ilgisizlik kurbanı

Aygır Gölü ilgisizlik kurbanı
18 Eylül 2014 Perşembe 17:03 tarihinde eklendi.

Gölün ziyaretçileri yetkililerden tanıtım çalışması ve doğal habitatı etkilemeden çevre düzenlemesi yapılmasını istiyor.

Kars Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KARKÖYDER) Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Bülbül, dernek olarak köy ziyaretlerinin aralıksız sürdüğünü söyledi. Bu ziyaretlerde Kars'ın gün yüzüne çıkmamış turizme kazandırılmamış onlarca değeriyle karşılaştıklarını bunlardan birinin de Aygır Gölü olduğunu belirten Bülbül, "Kadife ördeklerin üreme alanı olan bir gölle karşı karşıyayız. Burası, Kars'a 45 km mesafede, Susuz ilçe sınırlarında bulunan Aygır Gölü ve bu göl bölgenin en büyük volkanik set gölüdür. Alanı 2 bin 941 km2, denizden yüksekliğinin ise 2 bin 300 metredir. Burada yeterli tanıtım çalışması yapılırsa yaz kış buralar turist çekecektir." dedi.

Susuz ilçe merkezinin yaklaşık 10 km batısında, Gölbaşı, Kayadibi, Karapınar ve Karakale köylerinin ortasında yer alan Aygır gölünün kar suları ile göl çanağındaki kaynaklardan beslendiğini aktaran Bülbül, "Göl yaz mevsiminde çevre köylüler ve bilenleri tarafından mesire yeri olarak kullanılıyor. Kış aylarında ise eskimo usulü balık avlanmalara sahne oluyor. Bu değerlendirilmelidir."

Gölün kenarında bulunan ve yıllara dayanamayan taş masa ile oturakların kullanılmaz hale geldiğini ziyaretleri sırasında gördüklerini anlatan Bülbül yetkililerin Aygır Gölüne el atmasını istedi. Bülbül, gölünün isminin ise kışın donan sularının ilkbaharda erimesi sırasında göl içerisindeki havanın geri tepmesi ile ortaya çıkan at kişnemesine benzer sesten geldiğini kaydetti. 


CİHAN