Aylin Kotil, Gebze'ye ulaştı

Seçim barajının kaldırılması için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş başlatan Aylin Kotil, bugün Kocaeli'nin Darıca İlçesi'ne ulaştı.

Aylin Kotil, Gebzeye ulaştı
09 Temmuz 2013 Salı 18:21 tarihinde eklendi, 1.230 kez okundu.
Geceyi burada geçirecek olan Aylin Kotil yaptığı açıklamada, yüzde 10 seçim barajı olduğu sürece kimsenin Türkiye'de demokrasi olduğundan söz etmemesi gerektiğini söyledi.
 
Aylin Kotil, yürüyüşünde kendisini en çok sıcak havanın zorladığını, ayrıca asfaltta yürümenin de çok zor olduğunu, bu nedenle yeşilin değerinin çok daha iyi anlaşıldığını söyledi. Dün sabah saat 06.00'da eski Haydarpaşa Garı'nın önünden başlattığı yürüyüşte hedefinin seçim barajının kaldırılması ya da düşürülmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
"Ben seçim barajının kaldırılması taraftarıyım. Düşürülmesi de olabilir ama esas gönlümüzün istediği kaldırılması tabi ki. Seçim barajı beni uzun zamandır rahatsız eden bir şey. Çok basit bir örnek vermem gerekirse, 2002’deki seçimde 31,5 milyon kişi oy kullanmış ve bunun 14,5 milyonu çöpe gitmiş.

Çünkü parti barajı aşamayınca o oylar kullanılmıyor. Bir de bunun yanı sıra şunu düşünün ki, bir çok insan da 'Benim desteklediğim parti barajı aşamayacak' diye oy vermeye bile gitmiyor ve sonuçta Meclis'te demokratik bir dağılım olmuyor. Demokrasi temsil edilmiyor. İnsanlar kendi fikirlerini Meclis'te göremiyorlar ve adaletsiz bir dağıtım oluyor orada."
 
Seçim barajının iktidar partisine fazlasıyla yaradığını kaydeden Aylin Kotil, "Aslında oyları oranında değil, daha fazla sandalye çıkarıyorlar ve adaletsiz bir dağılım oluyor. Türkiye’de hiç kimse yüzde 10 seçim barajı olduğu sürece 'demokratik bir yapı var' demesin.

Ben bunu hiç kabul etmiyorum. Bunda 50 yıl sonra çocuklarımız ve torunlarımız 'Böyle saçma sapan bir sistem varmış. Siz hiç sesinizi çıkarmadınız mı, bu uygulamaya hiç bir şey demediniz mi?' diyecekler" diye konuştu.
 
Aylin Kotil, baraj konusunda kendi düşüncelerini de aktarırken, "Benim şahsi fikrimi sorarsanız kaldırılmalı. Ulaslararası standartlarda yüz 3, yüzde 5 arası gidip geliyor. Ama şöyle bir sistemde olabilir. Mesela yüzde 5 konulup 3 ilde yüzde 5’i geçtiğiniz taktirde tüm Türkiye’de seçim barajını geçmiş gibi kabul edilip bir dağılım olabilir" dedi.
 
Ankara'ya 20 günde ulaşmayı hedeflediğini, bunun 18 gün de 22 gün de olabileceğini belirten Aylin Kotil, yolda kendisini görenlerin yoğun ilgi gösterdiğini, tüm bunları sosyal medyada paylaştığını sözlerine ekledi.

DHA