AYM'den görülmemiş karar!

Anayasa Mahkemesi, evlendikten sonra kendisinin ve eşinin soyadını birlikte kullanan kadının, sadece kendi soyadını kullanmak için açtığı davanın reddedilmesi nedeniyle "manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının" ihlal edildiğine hükmetti.

AYMden görülmemiş karar!
08 Ocak 2014 Çarşamba 11:22 tarihinde eklendi.
Anayasa Mahkemesi söz konusu düzenlemeyi içeren kanun hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla açılan davayı daha önce reddetmişti. Böylece AYM, soyadı konusunda kendisini de mahkum eden bir karara imza atmış oldu.
 
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, başvurucu, evlendikten sonra sadece eski soyadını kullanmak için Fatih 3. Aile Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, davayı reddetti. Temyiz talebi de Yargıtay tarafından reddedilen kadın bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu kabul edilebilir bulan Anayasa Mahkemesi, kadının Anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Başvurucunun manevi tazminat talebi ise reddedildi.
 
Soyadının, vazgeçilmez, devredilmez, kişiye sıkı surette bağlı bir kişilik hakkı olduğu ifade edilen kararda, kişinin manevi varlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Cinsiyet, doğum kaydı gibi kimlik bilgileri ve aile bağlarıyla ilgili bilgiler ile bunlarda değişiklik ve düzeltme yapılmasını isteme hakkının yanı sıra isim hakkının da Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'nın 17. maddesinde değerlendirildiği anlatıldı.
 
AYM İPTAL TALEBİNİ REDDETMİŞTİ
 
Türkiye, AİHM'de 8 yıl önce verilen "kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanabilmesi gerektiği" yönündeki kararın gereğini yerine getirememesi nedeniyle yeniden mahkum olmasının ardından sırada bekleyen onlarca davada daha mahkumiyetlerin kapıda olduğu belirtiliyordu. AİHM'in avukat Ayten Ünal Tekeli ile ilgili 2004 yılında verdiği karardan sonra kadınlar nüfus idarelerine kendi soyadlarını kullanmak istediklerini bildirdi. Ancak nüfus idareleri bu talebi reddetti ve çok sayıda dava açıldı. Bu davalarda mahkemeler "kabul" kararı verse bile Yargıtay'ca bozuldu. Bu davalardan birinde mahkeme, Yargıtay'ın Anayasa'nın 90. maddesine rağmen kanunu gerekçe göstermesini dikkate alarak kanun hükmünün iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi, geçen yıl Şubat ayında verdiği kararla AİHM kararına aykırı olan Medeni Kanun’un 187. maddesindeki “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır" hükmünün iptal edilmesi istemini 8'e karşı 9 oyla reddetti.
 
Bu kararın ardından AYM'nin aksi yönde bir karar alması "kendi kendini mahkum etmesi" olarak değerlendirildi

Vatan Gazetesi