AYM'den ikinci nikah kararı

Anayasa Mahkemesi, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan ve nikâhsız olarak karı-koca gibi yaşayan subayların ordudan ihracını içeren maddenin iptal istemini reddetti. Kararla birlikte nikâhsız yaşadığı tespit edilen subaylar ordudan ihraç edilecek.

AYMden ikinci nikah kararı
30 Mayıs 2015 Cumartesi 11:13 tarihinde eklendi.
esmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngören yasa maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi (AYM), askerlerle ilgili de önemli bir karar aldı.
 
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Adana’da görev yapan ve sevgilisiyle aynı evde nikâhsız yaşayan bir subay hakkında soruşturma başlatıldı. Kara Kuvvetleri Askeri Savcılığı, subayın Askeri Ceza Kanunu’nun 153. maddesi gereği ordudan ihraç edilmesi talebiyle Kara Kuvvetleri 5. Kolordu Askeri Mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama sürerken duruşma savcısı, 153. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu itirazında bulundu. İtirazı haklı bulan askeri mahkeme, 153. maddenin “Karı-koca gibi herhangi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur” hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
 
ANAYASA’YA AYKIRI BULMADI
 
AYM Genel Kurulu, iptal istemini 27 Mayıs’taki oturumunda esastan görüştü. Yüksek Mahkeme, askeri mahkemenin iptal isteminin reddine karar verdi. Kararda, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığına vurgu yapıldı. AYM’nin bu kararı sonrası “nikâhsız olarak karıkoca gibi yaşadığı tespit edilen subaylar hakkında ihraç kararı uygulaması” devam edecek.
 
153. MADDE NE DİYOR?
 
“İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı-koca gibi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur.”