Ayrımcı kitaba inceleme

Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul'un Kartal ilçesindeki okullarda bakanlığın talimatı olmadan dağıtılan bir kitapla ilgili inceleme başlattı.

Ayrımcı kitaba inceleme
08 Mart 2012 Perşembe 20:21 tarihinde eklendi, 1.162 kez okundu.

Bakanlık, Kartal Kaymakamlığının talebi üzerine okullara dağıtılan kitapla ilgili basında yer alan haberler nedeniyle yazılı açıklama yaptı. 
    
Açıklamaya göre, Yunus Zeyrek tarafından kaleme alınan ''Bu Dosyayı Kaldırıyorum'' adlı 376 sayfalık kitap, 1981 ve 1984 yıllarında Kültür Bakanlığı, 2001 yılında da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basıldı. 
    
Daha sonra Payda Yayıncılık tarafından 2007 yılında birinci baskısı yapılan kitabın, 18 Nisan 2011 tarihinde yapılan ikinci baskısı Kartal Kaymakamlığınca ilçesindeki okullara dağıtıldı. 
    
Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda söz konusu kitapta Bakanlık yayınlarından farklı olarak, ''özellikle Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından basında yer alan haberlerden sonra kaleme alınan yazılar, yazışmalar ve polemiklere'' yer verildi. 
    
MEB'den yapılan açıklama şöyle: 
    
''Kitabın son baskılarında yer alan bu bölümlerde konunun kin, nefret ve düşmanlık gibi polemik seviyesinde ele alındığı görülmektedir. Dolayısıyla genel olarak kitabın içeriğinin çocukların zihninde olumsuz etki yapacağı değerlendirilmiştir. Kitapta, olumsuz yargı oluşturacak ve yakışık almayan ilmi, edebi ve estetik yönden tasvip edilmeyecek kelime ve cümleler de mevcuttur. 
    
Bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığının talimatı olmadan dağıtılan kitapların, dağıtımının durdurulmasına, konuyla ilgili sorumlular hakkında inceleme başlatılmasına karar verilmiştir.''