Ayrımcılık her geçen gün artıyor

Hollanda genelinde ayrımcılık ve ırkçılık ilgili şikâyetlerde her geçen gün artıyor

Ayrımcılık her geçen gün artıyor
05 Mayıs 2014 Pazartesi 17:09 tarihinde eklendi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Hollanda 21 Mart Komitesi Başkanı Mustafa Ayrancı ve Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, "İşin temelinde kültürel ırkçılık yatıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrancı, ayrımcılığın temelinde ‘Ben senden üstünüm, benim kültürüm seninkinden daha üstün ve benim inancım senin inancından üstün’ gibi söylemlerin etkili olduğunu söyledi. Hollanda’da ‘benim gibi değilsen, benden değilsin, bu toplumda yerin yok, sen ötekisin' şeklinde bir kültürel ırkçılık yaşandığını söyleyen Ayrancı, yabancıların işe alınmamalarının temelinde de bunun olduğunu belirtti. Ayrancı, "Bu durum her geçen gün daha da tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Unutulmamalı, geçmişte bu kıtada yaşananların ardında da bu kültür ırkçılığı yatıyordu." dedi.

Yabancıların iş piyasasından dışlandıklarını yıllardır her platformda dile getirdiklerinin altını çizen Mustafa Ayrancı, "Raporlar hazırlanıyor da, biz bunu yıllardır söylüyoruz. Çünkü biz toplumun içindeyiz. Nelerin yaşandığını çok iyi biliyoruz. 50 yıldır eşit görülmüyorsan zaten iş bitiyor. Bir toplumda yüzde 35’lik grup kendi kültürünü üstün görüyorsa, bunun adını artık koymak gerekir. Bu sorun uyumla filan çözülecek iş değil. Bizim yapmamız gereken buna karış mücadele etmek ve direnmektir. Toplumsal olarak tüm kurumlarımızla mücadele etmeliyiz. At gözlükleri çıkarılmalı, geniş bir şekilde topluma bakılmalı." dedi.

Ayrımcılığın ve ırkçılığın tüm Avrupa ülkelerinde çok arttığına dikkat çeken Ayrancı "Burada aslında göçmenlerin geldiği ülkelerde ki demokrasi ve insan haklarında ki eksikliğin ve özgürlüklerinin sorunu da etkili olmuştur. Bunlar doğru. Fakat şu doğru değildir. Ben senden üstünüm. Benim kültürüm senin kültüründen daha üstün. Oysaki demokrasi evrensel değerdir. Bizim ülkemizde demokrasi, özgürlükler, inanç ve vb konularda bizler bunlarla mücadele edeceğiz. Biz şunu söylüyoruz Hollanda'da insan olarak sen benden üstün değilsin. Sen ne kadar yaşaman gerekiyor ise benimde o kadar yaşama hakkım var. Sen başın örtülü ben seni işe almam. Sen şuraya giremezsin dediğin zaman burada dominant dayatma var. Bu konuda ciddi çalışmalar var. Bunun Avrupa'da adının konulması gerekiyor. Yani uluslararası kültürel toplantının yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.


CİHAN