Ayvalık'ta üç şirket, jeotermal su aramak için izin aldı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, geçen Nisan ayında özel bir şirket tarafından jeotermal su aramalarına başlanırken, iki şirkete daha arama ruhsatı verildiği bildirildi.

Ayvalıkta üç şirket, jeotermal su aramak için izin aldı
06 Mayıs 2016 Cuma 18:08 tarihinde eklendi, 1.853 kez okundu.
BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, geçen Nisan ayında özel bir şirket tarafından jeotermal su aramalarına başlanırken, iki şirkete daha arama ruhsatı verildiği bildirildi. Diğer şirketlerin de çalışmalara başlamasıyla Ayvalık'ın Küçükköy, Altınova Mahalleri, Cunda, Maden ve Lale adalarının da aralarında bulunduğu 20 ada ile Cennet Tepesi Mevkisi'nin de içinde bulunduğu 8 bin 907 hektarlık alanda sondaj çalışması yapılacağı belirtildi. Bu kadar çok sondaj çalışması yapılacak olması Ayvalıklılar'ı endişelendirdi.
 
İzmir'in Dikili ve Balıkesir'in Edremit ilçeleri gibi jeotermel su kaynaklarının bulunduğu bölge arasında yer alan Ayvalık'ta da jeotermal su umudu doğdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, jeotermal su aramak için 2014 yılında Varmak İnşaat Madencilik Enerji Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi, Enco İstanbul Seyahat ve Taşımacılık Tic. Ltd. Şirketi ile geçen 14 Eylül'de Akova Petrol Ürünleri Nakliyat İnş. Taah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi'nin yaptığı başvurular kabul edildi. Bu şirketlerden 90 noktada tespit yapan Varmak İnşaat Madencilik Enerji Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi Cennet Tepesi'nde çalışmalara başladı.
 
'SAĞLIK TURİZMİNİ TETİKLEYECEK, BASAMAK OLACAK' 
 
Kuzey Ege'nin jeotermal kaynakları ve sağlık turizminin, bölgenin son yıllardaki değerlerini ifade ettiğini kaydeden Varmak Şirketi'nin sahibi Zafer Varlı, "Büyük bir inanç ve özveriyle Ayvalık bölgesinde de jeofizik çalışmalarına başladık. Jeofizik mühendislerimizin yaklaşık 90 noktada yaptığı tespitlerde, başta Cunda Adası ve Cennet Tepesi mevkileri olmak üzere çok olumlu veriler elde ettik. Ayvalık'ın doğa, deniz ve tarihsel dokusunu önemseyen projeler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu anlamda yürüttüğümüz çalışmalarda elde ettiğimiz bulguları tüm şeffaflığıyla paylaşarak bölgenin değerine katkıda bulunurken paydaşlarımızla birlikte hareket etmeyi hedefliyoruz. Termal kuyunun açılmasının ardından çıkarılan su, sağlık turizmini ciddi anlamda tetikleyecek bir basamaktır. Bu anlamda, ortaya çıkarmayı planladığımız sağlık turizmi temiz ve çevreci bir projede hayat bulmaktadır" dedi.
 
'CALIŞMALARIMIZ ENERJİ İÇİN DEĞİL JEOTERMAL TESİS İÇİN' 
 
Çalışmaların yaklaşık 2 milyon lira maliyetle yürütüleceğini belirten Varlı, "880 metre derinlikteki kaynak suya ulaşılması planlanıyor. İlk etapta Ayvalık Belediyesi Köpek Çiftliği yanında kuyu açma çalışmasına başladık. 15 gün sonra büyük kule ile 880 metreye inmek istiyoruz. Kozak granitinin altındaki kirlenmemiş suya ulaşmak için bu derinliğe ineceğiz. Bu mevkide bulgular suyun 60 derece sıcaklıkta olduğunu gösteriyor. Cunda'da yerleşik alanı ruhsat koordinatlarımız dışında tuttuk. Bizim çalışmamız jeotermal enerji değil, jeotermal tesislere dönük jeotermal kuyu. Bu suyun açılması doğa dostudur. Burhaniye ve Gömeç kadar Ayvalık'ta sağlık turizmine uygun. Bu bölgenin suları verimli. Ayvalık'a sağlık turizmini sokmak istiyoruz" dedi. 
 
AYVALIKLILAR ENDİŞELİ 
 
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nı da içine alan bölgeyle çakışan jeotermal arama ruhsatları, Tabiat Parkını korumaya çalışan Ayvalık'ta endişeyle karşılandı. Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, endişelerinin nedenlerini şöyle açıkladı:
 
"Yeraltı ve yer üstü kaynakların doğru kullanılması önemli. Çıkarılan sular yeraltı sularına karıştığında tehlike arz ediyor. İkinci endişemiz ise Cunda Adası'nda da sondaj yapılmak istenmesi. Cunda'da böyle bir şeyin yapılmasını istemiyoruz. Yapılacak yerlerin iyi tespit edilmesi gerekiyor. Kırmızı çizgimiz, Cunda ve suyu kullanıp bırakmak değil çıkarttıldığı gibi tekrar yeraltına basılması. Böyle olursa kimse itiraz etmez."
 
Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı görevini yürüten Balıkesir Vali Yardımcısı Nusret Şahin tarafından yapılan açıklamada, izinlerin v 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nun 5. maddesini içeren 'Beş bin hektarı geçmeyecek şekilde arama projesinin verilebileceği' hükmüne dayanarak verildiği belirtildi. Üç şirketin jeotermal su arayacağı alının toplam 8 bin 907 hektar olduğu da kaydedildi.