Azerbaycan -ABD ilişkileri Bakü'de masaya yatırıldı

Azeri ve ABD’li yetkililer “Geleceğe Bakış” forumu kapsamında başkent Bakü'de bir araya geldi

29 Mayıs 2013 Çarşamba 14:40 tarihinde eklendi.

Formun organizatörlüğünü; Amerika ve Avrasya Türk Konseyi ve Azerbaycan’ın Dostları Kurulu yapıyor. Foruma, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra çok sayıda Azeri bakan ve Amerika’dan gelen kongre üyeleri ve senatörlerden oluşan kalabalık bir heyet katılıyor. Forumda Azerbaycan ve ABD arasındaki ilişkilerin bugünü ve geleceği tartışıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Aliyev Azerbaycan’ın ABD ile stratejik müttefik olduğunu belirtti. Aliyev iki ülke ilişkilerinin en güzel örneğinin Afganistan'daki barış operasyonu olduğunu bildirdi. Aliyev, Azerbaycan askerlerinin de barış operasyonlarında aktif görev aldığını hatırlattı. İlham Aliyev ayrıca barış gücü çerçevesinde Afganistan'a giden ve oradan transfer edilen kargonun yüzde 40'ının ülkesi üzerinden gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Dağlık Karabağ sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenilerin işgalci tutumunun bölge güvenliğini de tehdit ettiğini söyledi. Aliyev, sorunun çözümü için kurulan ve Amerika’nın da eş başkan olduğu AGİT Minsk Grubu’nun aradan geçen onca yıla rağmen, sorunu hala çözemediğini beyan etti.

Daha sonra Amerikalı kongre üyeleri ve senatörlerden oluşan heyetlerle Azerbaycanlı yetkililerden oluşan gruplar çalışma toplantılarına geçti.

Bugün sona erecek forum kapsamında heyetler ''ABD-Azerbaycan Stratejik işbirliği: ABD-Azerbaycan ilişkileri", " Hazar Denizi'nden Avrupa'ya Doğru Enerji güvenliği ", " Doğu ve Batı Arasında Azerbaycan ", "Avrasya Güvenliği ve Azerbaycan'ın Bölgesel Barışa Katkısı''konusunda oturumlar yapacak.

Forumda ayrıca" ABD'nin İç ve Dış Politikası "," Kadınların Devlet Yönetiminde Liderlik Rolü'', "ABD ve Müttefiklerine Genel Bakışlar ve Değerler", "Beyaz Saray, Halk ve Dünya" konularında özel oturumlar düzenlenecek.


CİHAN