Azerbaycan ilk uyduyu gönderecek

Azerbaycan'ın ilk iletişim uydusunu 2012 yılında uzaya göndereceği bildirildi.

Azerbaycan ilk uyduyu gönderecek
23 Aralık 2011 Cuma 22:47 tarihinde eklendi.

 

Azerbaycan devlet haber ajansı AZERTAC'ın haberine göre, İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, 2012 yılının Azerbaycan'ın uzay hayatında önemli bir yıl olacağını ve ülkenin ilk iletişim uydusunun uzaya gönderileceğini söyledi.
 
Yapım çalışmalarına başlanılan uydunun 2012 yılının son çeyreğinde gönderileceğinin altını çizen Abbasov, ikinci uydu için ise projelendirme sürecinin tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde ihale açılacağını duyurdu.
 
Uydunun maliyeti konusunda da bilgi veren Abbasov, projenin toplam değerinin 250 milyon dolar olduğunu ve finansmanının yüzde 85'inin dış krediler, yüzde 15'inin ise devlet bütçesinden karşılanacağını kaydetti.
 
Abbasov, uydunun ticari boyutunun da olduğu ve 5-7 yıl gibi bir sürede maliyetini karşılayacağını söyledi.
 
Gönderilecek uydunun sadece yüzde 20'sinin Azerbaycan tarafından kullanılacağının altını çizen Abbasov, uydunun yüzde 40'nın kullanma hakkının Malezya tarafından satın alındığı, kalan hisseler için de diğer ülkelerden teklifler beklediklerini ifade etti.
 
Uydunun kapasitesinin, İskandinav ülkeleri haricinde bütün Avrupa'yı, Asya kıtasının yarısını ve Kazakistan'ın tamamına yakını kapsayacağı bildirildi.