Azerbaycan'da 'Çırpınırdı Karadeniz' şoku

Sanatçı Uğur Işılak'ın 'Çırpınırdı Karadeniz' isimli şarkının bilinenin aksine bir Ermeni tarafından bestelendiğini söylemesi, Azerbaycan sanat camiasının büyük tepkisini çekti.

Azerbaycanda Çırpınırdı Karadeniz şoku
22 Şubat 2014 Cumartesi 16:12 tarihinde eklendi, 2.393 kez okundu.

Işılak, AK Parti seçim şarksı için kullandığı Dombıra'nın sahibi Sultanbek Arslanbekov ile dün bir televizyon kanalında karşılıklı tartışmışlardı. Söz konusu tartışmada Işılak, 'Çırpınırdı Karadeniz' isimli şarkının bilinenin aksine bir Ermeni tarafından bestelendiğini iddia etmişti.

Söz konusu şarkıya klip çeken ve otoritelerce şarkıyı en iyi yorumlayanlardan biri olarak kabul edilen Azerbaycanlı şarkıcı Azerin, konuya ilişkin tepkisini Cihan Haber Ajansı mikrofonları aracılığıyla dile getirdi. Ünlü şarkıcı, Işılak'ın açıklamasını izlediğini ve şarkıyla ilgili ifadelerinde bir art niyetin olmadığına inanmak istediğini söyledi. Ünlü sanatçıyı uzun süredir tanıdığını ve yaptığı açıklamanın bir hata olduğunu belirten Azerin, Işılak'ın yaptığı hatadan dönebilecek bir yapıya sahip olduğunu da ifade etti.

Azerin, bütün Türk Dünyası'nın yıllardır beğeniyle dinlediği kendisinin de seslendirmekten gurur duyduğu ''Çırpınırdı Karadeniz'' şarkısının müelliflerinin rivayetlere göre değil, elle tutulan belgelerle ispatının mümkün olduğunu ifade etti. Şarkının Türk milletinin mirası olduğunu vurgulayan Azerin ''Şarkının bestecisi Azerbaycan'ın büyük bestekarı Üzeyir Hacıbeyov, sözleri ise büyük şair Ahmet Cevat'ın Kafkas İslam Ordularına ve onların komutanları Nuri ve Enver paşalara olan sevgilerini dile getirmek için yazdıkları eserdir. ''dedi.

Azerin ayrıca bu açıklamanın ikinci bir ''Sarı Gelin olayı gibi değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi. Ünlü şarkıcı hayranlarının kendisini ''Çırpınırdı Karadeniz'' ile tanıdığını belirterek '' Bu şarkının belgeleri arşivlerde mevcuttur ve ben yaşadığım sürece 'Çırpınırdı Karadeniz', ''Sarı Gelin' olmayacak ''dedi.
Türk dünyasının büyük beğeniyle dinlediği '' Çırpınırdı Karadeniz'' isimli şarkının sözleri Azerbaycan Milli Marşı'nın da söz yazarı olan Ahmet Cevat tarafından 1918'de Azerbaycan'ı düşman işgalinden kurtaran Kafkas İslam Ordusuna ithafen kaleme alındı.
 


CİHAN