Azerbaycan'da kamuoyu yoklamaları "Aliyev" diyor

Azerbaycan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaşmasıyla kamuoyu yoklamaları da hız kazandı.

Azerbaycanda kamuoyu yoklamaları Aliyev diyor
28 Eylül 2013 Cumartesi 11:51 tarihinde eklendi.

Son yapılan kamuoyu yoklamasında 9 Ekim’de yapılacak seçimlerde Yeni Azerbaycan Partisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev rakiplerinden açık ara önde gözüküyor. The European Centre for Survey Research isimli şirketin 42 beldede, yaşı 18 'den büyük, bin 550 kişi arasında anket yaptı. Ankete cevap verenlerin yüzde 88,7’si Aliyev’e oy vereceğini söyledi.

Sonuçlarının Azerbaycan resmi devlet haber ajansı Azertac'ın da yayınladığı söz konusu anketlerin Dünya Değerler Araştırması Derneği’nin (WVSA) kontrolünde gerçekleştirildiği bildirildi.

Yapılan ankette cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte katılımcılardan kendileri için en önemli demokratik değerleri sıralamaları istendi. Buna göre ilk üç sırayı; demokrasi ve fikir özgürlüğü(yüzde 48), bağımsız ve şeffaf seçim(yüzde 36,6), insan hakları ve özgürlüklerin korunması (yüzde 30,3) şeklinde sıralamanın oluştuğu bildirildi.

Anket sonuçlarına göre genel anlamda Azerbaycan'da demokrasinin durumunun iyi bir seviyede olduğuna vurgu yapıldı. Ülkede demokrasinin durumu ile ilgili memnuniyetini dile getirenlerin toplam nüfusa oranla büyük çoğunluğu temsil ettiği belirtilen anket sonuçlarında, son 10 yılda yakalanan demokratik gelişim ve basın özgürlüğü konusu önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

SEÇİMLERE KATILIM YÜKSEK OLACAK
Ülkede demokrasinin durumu ve yaklaşan seçimlere halkın aktivitesinin de değerlendirildiği ankette Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Azerbaycanlıların katılımının her zaman olduğu gibi yine yüksek olacağı vurgulandı. Ankete göre söz konusu seçimlere katılım oranı yüzde 82'den çok olması bekleniyor. Ankette ayrıca seçimde oy kullanmayı düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 11,8 olarak açıklandı.

AZERBAYCAN'DA CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 10 ADAY YARIŞIYOR
Seçimde Aliyev dışındaki diğer adaylar; İkbal Ağazade (Ümit Partisi), Zahit Oruç (Bağımsız), Gudret Hasanguliyev(Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi), Hafiz Hacıyev (Muasır Musavat Partisi), Araz Alizade (Azerbaycan Sosyal Demokrat Partisi), Fereç Guliyev(Milli Uyanış Partisi), Cemil Hasanlı(Demokratik Kuvvetler Ulusal Konseyi Temsilcisi), İlyas İsmayilov( Adalet Partisi), Serdar Celaloğlu(Azerbaycan Demokrat Partisi)


CİHAN