Azra bebek annesine kavuştu

Van'daki 7.2'lik depremden 48 saat sonra göçük altından kurtarılan Azra bebek, bugün annesiyle bir araya getirildi.

Azra bebek annesine kavuştu
26 Ekim 2011 Çarşamba 13:44 tarihinde eklendi, 1.286 kez okundu.

 

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki kontrollerinin ardından bebeği Azra'nın tedavi gördüğü Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen anne Semiha Karaduman bebeğini emzirdi. 
     
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Azra bebek ve annesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
   
 Azra bebeğinin hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edildiğini anlatan Okumuş, annenin batın bölgesinde hassasiyeti ve ağrılarının olması nedeniyle Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol ve tetkiklerden geçirildiğini söyledi. 
     
Yapılan tetkikler sonucu annede herhangi bir bulguya rastlanmadığını bildiren Okumuş, annenin bu sabah itibariyle bebeğinin yanına alındığını belirtti. 
     
Okumuş, "Anne ile bebek şu anda bir arada, anne bebeğini emziriyor. İkisinin de genel durumu iyi. Annenin psikoloji yerinde. Oldukça metanetli bir anne" diye konuştu. 
     
Bebeğin dünden beri yapılan tetkik ve incelemeleri sonucunda tüm fonksiyonlarının normal olduğunu sadece alnında yara izleri bulunduğunu belirten Okumuş, bunun haricinde genel durumunun iyi ve annesini emdiğini söyledi. 
     
"Çok zor saatler geçirdiler. O ortamda nasıl hayatta kaldılar" sorusuna Okumuş, şu yanıtı verdi: 
   
 "Anne ile konuştum. Gerçekten mucize. Annenin metaneti içgüdüsü aslında şu anda Azra bebeğin bu durumda iyi olmasının en önemli nedeni. Çünkü yaklaşık 48 ile 72 saat içinde sıvı alamayan bebekte özellikle prematüre doğmuş bir bebekte hızlı şekilde böbrek fonksiyonları başta olmak üzere diğer organ ve dokularda hasar meydana gelme ihtimali var. Ancak anne göçük altındayken ilk 24 saat bebeğinin aralıksız emzirmiş. İkinci gün sütü kesilmiş azalmaya başlamış bunun üzerine anne tükürüğü ile bebeği sıvısız kalmasın diye beslemiş. İlk 24 saat sütünü almış olması ikinci gün de annenin bebeğini korumaya çalışması, bebeğin ileride kronik böbrek hastası olması veya bir başka komplikasyon gelişme riskini önelmiş durumda." 
   
 "Gerçekten annenin tükürükle beslemesi, bebeği koruması mümkün müdür?" şeklindeki soruya Okumuş, "Tek başına tabiki yeterli değildir. Ancak ilk 24 saat anne bebeği emzirmiş bu sırada kendisinin de sıvısı azaldığı için sütü kesilmiş. Ancak ne kadar sıvı verebilirseniz bebeği o kadar korursunuz. Tabii bebeğimiz de annemiz de çok şanslı. 48 saaat içinde kurtulduğu için. Bu süreç uzasaydı ciddi komplikasyon gelişme olasılığı vardı" diye konuştu. 
     
-Annenin psikolojisi iyi- 
     
Başhekim Doç. Dr. Okumuş, annenin psikolojik durumuna ilişkin bir soru üzerine de, "Anne çok mutluydu. Bebeğini kucağına aldığında o heyecanı mutluluğu görmeniz gerekirdi" dedi. 
     
Annenin çok metanetli ve psikolojisinin de yerinde olduğunu bildiren Okumuş, hastane psikologlarının kendisi ile ilgilendiklerini söyledi. Annenin sürekli psikolojik destek verildiğini kaydeden Okumuş, "Ailenin yardım önerileri ile ilgili tavrının sorulması üzerine" de şöyle konuştu: 
   
 "Dünden beri Türkiye'nin her yerinden Azra bebeğe yardım talepleri geliyor. Ancak ailenin bir ricası var. Maddi durumları yerinde. Aile, 'bizim değil deprem bölgesindekilerin yardıma ihtiyacı var. Yardımlarınızı oraya gönderin' diyorlar. Bebeğe şu anda her türlü yardım yapılıyor. İhtiyacımız yok' diyorlar." 
   
 "Anne eşini kaybettiğini biliyor mu?" sorusunu üzerine Okumuş, "Babanın hayatını kaybettiğiyle ilgili durum netleşmedi. Bu konuda bilgimiz yok" dedi. 
     
Okumuş, açıklamasında Azra bebeğin kurtarıldıktan sonra sağlık durumu ile ilgilenen görevlilere de teşekkür etti ve bebeğin hastaneye "annesinin kucağından çıkmış bir şekilde" getirildiğini bildiren Okumuş, bebeğin kurtarıldıktan sonra sahra hastanesine oradan hava ambulansına ve Ankara'ya indikten sonra hastaneye ulaştıran sağlık ekiplerinin gereken tüm müdahaleleri yerinde yaptıklarını anlattı. 
     
5-10 yıl önce bu tür bebeklerin hastaneyi ulaştırıldığında hipotermi hipoglisemi gibi sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Okumuş, "Ancak Azra bebek bize geldiğinde vücut ısısı tamamen normaldi. Hipotermisi yoktu kan şekeri normaldi. Vital bulguları normaldi ve stabilizeydi. Bu da Türkiye için sevindirici bir durum" şeklinde konuştu. 
     
Okumuş, bir başka soru üzerine Azra bebeğin 24-48 saat arasında gözlem altında tutulacağını, beslenmesinde kilo alışında, idrar çıkışında ve laboratuvar bulgularında bir sorun tespit edilmediği takdirde 48 saat içinde taburcu edileceğini bildirdi.