Babacan’dan IMF yorumu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF)'na borcunu kapatmasından duyduğu mutluluğu belirtirken, "Üzerimizden yük kalktı, rahat yürüyoruz

Babacandan IMF yorumu
15 Mayıs 2013 Çarşamba 14:24 tarihinde eklendi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF)'na borcunu kapatmasından duyduğu mutluluğu belirtirken, "Üzerimizden yük kalktı, rahat yürüyoruz." dedi. Ali Babacan, ekonomide alınan önlemlere ve yapılan icraatlara uyumlu ekonomide önemli başarılar elde edildiğini de vurguladı.

19. EVTEKS İstanbul Ev Tekstili Fuarı kapılarını açtı. CNR Expo İstanbul’da yapılan 15-19 Mayıs tarihlerini kapsayan fuarın açılış törenine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile CNR Holding CEO’su Cem Şenel katıldı.

Törende ekonomiyi değerlendiren Ali Babacan, Türkiye’nin 1994 ve 2001 bunalımından büyük darbe yediğini ve IMF’den borç alma durumunda kaldığını dile getirdi. Babacan, "Daha dün hafızaları silme tuşuna bastık. 1994’ten bu yana IMF’den kredi kullanıyorduk. O dönem düne kadar IMF’ye borçluyduk. 1994’ten beri borç sıfıra indirilemedi. Biz, dün bunu yaptık. Üzerimizden yük kalktı, rahat yürüyoruz. Şu aşamada yükümüz kalkmış şekilde fuarı dolaşacağız." ifadelerini kullandı. Ekonomide başarının güven ve istikrara bağlı olduğunu savunan Babacan, şunları kaydetti:

"Siyasi istikrar adına iktidarın görevleri büyük. Güven de öyle hemen oluşmuyor. Ama hemen kaybediliyor. 1 hafta ya da 1 gecede kaybediliyor. Türkiye’de güven ortamını korumanın ne denli önemli olduğu ortada. Çünkü güven olmayınca büyüme ve istihdam olmuyor. Avrupa Merkez Bankası sınırsız likidite sürüyor. ‘Aman siz batmayın’ diye devletlere karşılıksız para basıp devletlere veriyor. Ülkelerin bütçe açıkları verdiği şu dönemde 17 ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi’nde daralma devam edecek. Eksi büyüme devam edecek. Çünkü güven olmadığı için bireyler harcamaktan, şirketler yatırım yapmaktan, finans kurumları kredi vermekten çekiniyor. Kimi ABD şirketlerinin elinde nakit 2 trilyon dolar var. Ama yatırımdan korkuyor. Yine faizlerde görülen gerilemeye rağmen tüketici harcamalardan kaçınıyor. Tabii böyle bir ortamda büyüme olmuyor. Öte yandan Türkiye’de halk gelecekten umutlu. Harcamalarda iştahlı. 2012’de ekonomiyi soğuttuk. Aşırı kredi çekilmesini, aşırı harcama yapılmasını önledik. Finans kurumları kredi vermeye iştahlı. Kredi talebi artıyor. Şirketler yatırımlarına devam ediyor. 2012’de Türkiye yüzde 2,2 büyüdü ama 1 milyon 88 bin ilave istihdam oluşturdu. Niye? Çünkü büyüme kontrollü oldu. Gelecek adına böyle bir büyüme elde edildiği biliniyor. 2013 ve 2014’e umutla bakılıyordu. Eğer bunalım ortamında yüzde 2,2 büyüsek bırakın ilave istihdamı, istihdam kaybı olurdu. Güven, güven, güven. Güven çok önemli. Bu olmayınca istihdam ve büyüme de olmuyor."

Türkiye’nin ev tekstilinde önemli bir ivme yakaladığını anlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Ülkemiz bu alanda önemli bir yerde, dünyadan aldığı pay yüzde 4,4. Laleli, bavul ticaretinin burada katkıları nedir, bilmiyorum. Ama sektörün resmi rakamları aşan bir ticaretin olduğu muhakkak. Geldiğimiz yer iyi ama katma değer ve markalaşma adına daha büyük çabalar içinde olmalıyız. Marka ve katma değeri hiç ihmal etmemeliyiz. Katma değer teknik, Ar-Ge ile olur. Tekstilde biz artık teknik ile ilgili ürün grubuna eğilmeliyiz. Yoksa ipliği al, makineye tak, topları sar, gönder değil. Daha çok akıl yürütmeli, tüketicinin duyarlılıklarına kafa yormalıyız. Bu olduğunda iyi fiyat ve katma değer yakalanr."

TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ise ev tekstilinin hacminin 12-13 milyar dolar olduğunu, bunun 5-5,5 milyar dolarının ihracattan geldiğini bildirdi. Burada bavul ticaretinin payının 2 milyar dolar olduğunu duyurdu. Ev tekstili sektörünün istihdam ve katma değer oluşturduğuna temas eden Küçükçalık, 19. EVTEKS Fuarı’nın ticareti artıracağını dillendirdi. Küçükçalık, fuarda bu sene 57-58 bin metrekare fuar alanının kiralandığını da sözlerine ekledi.

EVTEKS açılış töreninde son olarak fuarın açılış kurdelesi kesildi. Ardından Başkan Yardımcısı Ali Babacan, TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile fuar alanını dolaştı.


CİHAN