Babaeski’de ayçiçeği protestosu

Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde, ülke genelinde ayçiçeği fiyatlarının kilo başına 1 lira seviyelerde seyretmesi üreticileri tedirgin etti.

02 Eylül 2013 Pazartesi 19:24 tarihinde eklendi.
İlçede toplanan bir grup üretici ayçiçeği alım fiyatlarını slogan atıp pankart açarak protesto etti.
 
Babaeski'de yeni düzenlenen belediye dükkanları içinde bir araya gelen ayçiçeği üreticilerine, ülke genelinde ayçiçeğinin borsalarda kilo başına 1 lira seviyesinde olmasını protesto etti. Üreticiler adına konuşan Taşağıl Köyü Muhtarı Zafer Çevik, çiftçinin çok zor durumda olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
"Türkiye'de borsalarda işlem gören ayçiçeği alım fiyatı çok düşük. Ürünümüzü geçtiğimiz yıl kilosu 1 lira 50 kuruş civarında satmışken bu yıl 1 liraya alıcı buluyor. Bu biz çiftçilere revamıdır. Yüksek rekolte beklentisi olduğu için mi fiyatlar düşük?

Türkiye’nin yıllık ayçiçeği üretimi 1 milyon tonun üzerinde ve bunun yüzde 60’ı Trakya'da üretiliyor. Ülkemizin ihtiyacı ise 2 milyon tonun üzerinde. Yani Türkiye ayçiçeğinde dışa bağımlı bir ülke konumuna geldi. Çiftçilerimiz borç batağındadır. Borç kapatmak için bir bankadan aldığını, diğer bankaya yatırarak çözüm bulmaktadır. Her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedir."
 
Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik) henüz fiyat açıklamadığını hatırlatan Çevik, “Trakya Birlik hasat öncesi fiyatı belirlemeliydi. 2013 hasat dönemi için kilo başına 1.5 lira ve üstü fiyat belirlemesi ve bunu kamuoyuna duyurması üreticinin mağduriyetini giderecektir" dedi.

DHA