Bademcik, okul performansını düşürüyor!

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, bademciğin çocuklarda normalden büyük olmasının sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Bademcik, okul performansını düşürüyor!
20 Ocak 2014 Pazartesi 18:06 tarihinde eklendi.


Güvener, ”Çocuklarda bademciklerin normalden büyük olması, uyku problemlerinden geçici solunum durmasına, gelişim ve davranış bozukluklarından, okul performansının düşmesine kadar birçok ciddi soruna yol açabiliyor.” dedi.

Op. Dr. Gökhan Güvener, bademcik ve geniz etinin büyümesinden kaynaklanan olumsuz durumlarla ilgili bilgi verdi.

Bademcik ve geniz etinin solunum yoluyla alınan mikropların karşılandığı ve onlara karşı ilk mücadelenin başlandığı bariyerler olduğunu söyleyen Güvener, "Yaşamın ilk 10 yılında daha aktif olarak görev yaparlar. Daha sonraki dönemde fonksiyonları ve önemleri göreceli olarak azalır. Bademcikler varlıklarını sürdürürken, geniz eti genellikle 10 yaş sonrası ve ergenlik dönemi başlangıcıyla kendiliğinden gerileyerek küçük bir lenfoid dokuya dönüşür.” dedi.

Bademciklerin boğazın arka kısmında yumuşak damağın her iki yan tarafında yerleşmiş, ağız açıkken kolayca gözlemlenebilen oval şekilli dokular olduğunu söyleyen Güvener, "Geniz etinin ise burnun arka kısmında, yumuşak damağın gerisinde boğaz boşluğunun kubbesi olarak tanımlayabilecek geniz bölgesinde yerleşmiştir ve direkt olarak görülemeyen, ayna veya endoskopla görüntülene bildiğini söylediği ve parmakla muayene ile veya röntgen filmleriyle boyutunun değerlendirilebilir." diye konuştu.

Güvener, şöyle konuştu: "Bağışıklık sistemimizdeki değerli işlevlerine rağmen bademcikler, kimi zaman önemli enfeksiyonların ve sağlık sorunlarının kaynağı da olabilirler. Böylesi durumlarda ameliyatla alınmaları gerekebilir.

Bademcik ameliyatları çocukluk çağındaki en sık uygulanan ameliyatlardandır. Geçmişte streptokok kökenli bademcik enfeksiyonlarının yol açabileceği glomerülonefrit, romatizmal ateş ve kalp kapak hastalıkları gibi komplikasyonların önlenmesi, ameliyat kararı vermede öncelikli kriterdi. Son 10-15 yıllık sürede, gerek hekime ve ilaç tedavilerine daha rahat ulaşabilme, gerek bakım ve korunma şartlarındaki iyileşme ve bilinçlenmeler bu tarz komplikasyonların göreceli olarak azalmasına neden olmuştur. Bu durum, enfeksiyon nedenli bademcik ameliyatlarında da göreceli bir azalmayı beraberinde getirmiştir. “

Bademciklerin ve geniz etinin çok büyük yapıda olmasının solunum problemleri, sürekli horlama, solunum durmasına ve uyku bozuklukları neden olduğunu bunun da ameliyat kararına neden olabileceğini söyleyen Güvener, "Yapılan bir çok araştırma bu tarz çocuklarda gelişim ve davranış bozukluklarının gelişebildiğini ve öğrenme- okul performanslarının olumsuz etkilendiğini göstermiştir.” dedi.

Güvener, "Her hastanın durumunu ayrı olarak değerlendirmek gerekir. Ancak genel olarak bademcik ameliyatı kararını vermek için kullanılan kriterler şöyledir: Tekrarlayan bademcik enfeksiyonu atakları. Bademcik enfeksiyonlarıyla birlikte görülen ateşli havale atakları, bademcik çevresi dokularda apse oluşumu, sürekli ağız solunumuna ve horlamaya yol açan bademcik ve geniz eti büyümeleri, yüz, çene ve diş gelişim bozukluklarına yol açan bademcik ve geniz eti büyümeleri, yutma güçlüğü ve konuşma bozukluğuna yol açan bademcik ve geniz eti büyümeleri, uyku apnesi gibi uyku bozukluklarına yol açan bademcik ve geniz eti büyümeleri, tek taraflı asimetrik büyümede tümör şüphesiyle biyopsi amaçlı bademcik taşı diye adlandırılan birikimlerin, tüm önlemlere rağmen sürekli tekrarı ve sosyal hayatı etkileyen bir ağız kokusuna yol açması.” ifadelerini kullandı.


CİHAN