Bağdat ABD'den tazminat istiyor

Bağdat belediyesi, kente verdiği zarardan dolayı ABD'den 1 milyar dolar tazminat ve özür istedi

Bağdat ABDden tazminat istiyor
17 Şubat 2011 Perşembe 16:22 tarihinde eklendi, 1.111 kez okundu.

 

Belediye tarafından yayımlanan açıklamada, kentin altyapısı ve estetiğinin Amerikan ordusunca ciddi biçimde zedelendiği belirtildi.
 
Açıklamada, "ABD güçleri bu güzel şehri çirkin ve yıkıcı bir şekilde bir kampa döndürdüler" denilirken, bunun kasti bir ihmal ve dikkatsizliği yansıttığı belirtildi.
 
"Bağdat belediyesini karşılayamayacağı kadar büyük kayba sokan bu devasa zarar yüzünden, Amerikan tarafının Bağdat halkından özür dilemesini ve bu masrafları karşılamasını istiyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, kente bombaların verdiği zarardansa bahsedilmedi.
 
Bağdat'ta işgalden sonra inşa edilen, betondan yapılma, patlamalara karşı koruyucu duvarlar, mahalleleri kilometrelerce birbirinden ayırıyor ve büyük trafik karmaşasına yol açıyor.
 
Kent sözcüsü Hakim Abdüzzehra, duvarlar yüzünden kanalizasyon ve sulama sistemlerinin, kaldırım ve parkların zarar gördüğünü, ABD ordusunun askeri araçları Humvee'lerin kaldırımlar ve yeşil alanların üzerinden geçerek de büyük zarara yol açtığını söyledi.
 
Irak'taki muharip operasyonlarını geçen ağustosta sona erdiren ABD ordusu, 2009 haziranında kentlerdeki askerlerini çekmişti. Irak'ta halen 50 bin Amerikan askeri bulunuyor.