"Bağdat, anlaşmadan mutlu olmalı"

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yapacağı petrol anlaşmasından Bağdat’ın da mutlu olması gerektiğini vurguladı.

Bağdat, anlaşmadan mutlu olmalı
02 Aralık 2013 Pazartesi 21:53 tarihinde eklendi.


Polonya Milli Günü vesilesi ile Ankara’da düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplandıran ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Ankara-Erbil hattında imzalanması planlanan petrol anlaşmasına tepki gösteren Bağdat yönetimine, “Tabii ki biz Irak hükümetinin Türkiye ve Kürdistan bölgesel hükümeti arasındaki anlaşmadan mutlu olmasını isteriz.” değerlendirmesinde bulundu. Basına yansıyan yönleri ile konuya hakim olduğunu ifade eden büyükelçi, ‘‘Bakan Yıldız dün Bağdat ve Erbil’deydi. Bizim politikamız aynı şekilde devam ediyor.

Biz, Irak’ın petrol ve doğal gazının dünya marketlerine girdiğini görmek isteriz. Bu güzel bir şey. Kuzey Irak’tan, Türkiye’ye ilave boru hatları var. Tabi ki biz Irak hükümetinin, Türkiye ve Kürdistan Bölgesel hükümeti arasındaki anlaşmadan mutlu olmasını isteriz.’’ şeklinde konuştu.

‘‘UMARIZ BİR GELİŞME KAYDEDİLİR’’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Bağdat’a gitmesinin olumlu bir şey olduğunu ifade eden Büyükelçi, ‘‘Umarız bu konuda bir gelişme kaydeder. Tabii ki dostlarımızla bu veya başka konularda günlük bazda temastayız. Her zaman söylediğimiz gibi; Ankara-Bağdat ve Erbil’in gaz ve petrol kaynaklarının ihracında ortak çıkarlar için birbirleriyle yakın ilişki içinde olmaları önemli.’’ dedi.

‘‘AMERİKAN ŞİRKETLERİN NE YAPACAĞINI BİLMİYORUM’’

ABD ve NATO’nun çekince koydukları Türkiye’nin Çin’li bir şirketle uzun menzilli füze savunma sistemi konusunu da değerlendiren ABD Büyükelçisi Ricciardone, ‘‘Dürüst olmam gerekirse, Amerikan firmalarının ne yapacağını bilmiyorum. Bizim endişemiz Türk hükümetinin bu anlaşma kararını vermeden önce tüm verileri göz önünde bulundurup bulundurmasıdır.

Türklerin, Amerikan şirketlerinin tekliflerini, Avrupa konsorsiyumunun teklifini ve Çin şirketinin teklifinin ne olup olmadığını anlaması önemli. Türkiye kendi kararını verecek. Karara kesinlikle saygı duyuyoruz. Ama Çinlilerden almanın daha önce de tartıştığımız sonuçları var. Bu firma ABD’de ciddi yaptırımlar uygulanan bir Çin firması’’ sözlerine yer verdi.

Ricciardone, yarın Brüksel’de başlayacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında bu konunun görüşülüp görüşülmeyeceğini bilmediğini kaydetti.

AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ KATILDI

Polonya Milli Günü vesilesi ile Ankara’da düzenlenen resepsiyona Türk tarafından AB Bakanı Egemen Bağış, Bakanlar Kurulu’nun uzamasından dolayı gecikmeli olarak katıldı.


CİHAN