Bahar geldi, mantara dikkat!

İlkbahar yağmurlarıyla dağ, taş, çayır ve ağaç altlarında kendini gösteren mantarların meydana getirdiği zehirlenmelere karşı vatandaşlar uyarıldı.

Bahar geldi, mantara dikkat!
11 Nisan 2013 Perşembe 13:14 tarihinde eklendi.

 

İlkbahar yağmurlarıyla dağ, taş, çayır ve ağaç altlarında kendini gösteren mantarların meydana getirdiği zehirlenmelere karşı vatandaşlar uyarıldı. Zehirlenmelerden kaçınmak için en etkili yolun, firmaların markalı sattıkları kültür mantarını tüketmek olduğunu öneren uzmanlar, tabiatta yetişen zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırmanın çok zor olduğuna dikkat çekti.
 
MANTARLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
 
Uzmanlar, özellikleri çok iyi bilinmeden, kulaktan dolma bilgilerle toplanan mantarların tehlike saçtıkları uyarısında bulunarak, büyük oranda ölümlere yol açan mantarlarla ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:
 
“Zehirli mantar yoğurtla yenildiğinde zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemezler, mantara zehri yılanlar verir. Mantar koparılınca zehirli ise iç kısmının rengi hemen mavileşir gibi söylentiler hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan bilgilerdir.”
 
Mantar zehirlenmelerinden kaçınmak için seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarların tüketilmesi en doğru tercih olarak tavsiye edildi.
 
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
 
Mantar zehirlenmelerinin en bariz belirtileri; göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme şikâyetleri ile kendini gösteriyor. Doktorlar, bu belirtiler görüldüğünde; hastanın vakit kaybetmeksizin kusturulması, en kısa zamanda doktora yetiştirilmeli, mümkün ise hastanın yediği mantar örneğini de beraberinde götürülmesini önerdi. Yeterli düzeyde tedavi edilemeyen mantar zehirlenme vakasının ağır karaciğer yetmezliği ve ölümle sonuçlanabildiği vurgulandı.

CİHAN