Bakalım Rusya ne diyecek?

Rusya’nın Şeremetyova Havaalanı’nda transit bölgede sıkışıp kalan CIA eski çalışanı Edward Snowden Rusya’da siyasi sığınma talebinde bulundu.

Bakalım Rusya ne diyecek?
16 Temmuz 2013 Salı 17:56 tarihinde eklendi.

Geçici siyasi sığınma alması beklenen Snowden, hareket özgürlüğü elde ettikten sonra güvenli bir şekilde Latin Amerika ülkelerine geçecek. Snowden’in hukuki sürecinin tamamlanmasının 2-3 hafta alması bekleniyor.

Rusya Federal Göçmen Servisi, Snowden’in siyasi sığınma başvurusu ile ilgili belgelerini aldıklarını doğruladı. Interfax’a açıklamada bulunan sözcü Zalina Kornilova, “Başvurunun ulaştığını doğrulayabiliriz.” dedi. Talebin zamanında işleme konacağını söyleyen Kornilova, servisin en geç 3 ay içinde cevap vermesi gerektiğini hatırlattı.

Rusya Toplumsal Oda üyesi avukat Anatoli Kuçerena, Snowden’in Federal Göçmen Servisi’nden uygun cevap almasının ardından başvuruyu yapacağını ifade etmişti. Snowden’in siyasi sığınma sürecinde destek vereceğini kaydeden Kuçerana, Snowden’in transit bölgede insan hakları örgütleri temsilcileri ile yaptığı görüşmeye katılmıştı.

Snowden, casusluk yapmak ve haksız mülkiyete geçirmekle ilgili 3 ayrı suçtan hakkında dava açılmış durumda. Her bir suç için de 10 yıla kadar hapis cezaları öngörülüyor.

Snowden’in ABD’de işkence görmekten korktuğunu ifade eden Kuçerena, “O hayatından ve güvenliğinden endişe ettiğini söyledi. O işkence görebilir ya da ölüm cezasına çarptırılabilir. Kendisi Federal Göçmen Servisi’nin sorularını bu şekilde cevapladı. Bu durumda siyasi sığınma verilmesi gerekiyor. Onun pozisyonu gerçekten çok zor.” dedi. Kuçerana, Snowden’in Rusya hukuku ile ilgili tecrübesi olmadığı için yavaş karar verdiğine de dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün basının sorularını cevaplarken, Snowden’i davetsiz misafir olarak tanımladı. Putin, ABD’nin bazı ülkeleri korkuttuğu için de CIA eski çalışanının Moskova’da bloke olduğunu söyledi. Snowden’i bir çeşit yılbaşı hediyesine benzeten Putin, ABD çıkarlarına zarar vermemek şartı ile geçici siyasi sığınma hakkı verilebileceğini yineledi. Putin, Snowden’in mümkün olan en kısa sürede Rusya’yı terk edeceğini de hatırlattı. Snowden, insan hakları örgütleri temsilcileri ile görüşmesinde de bu yönde bir karar aldığını, hareket özgürlüğü elde etmesinin ardından Latin Amerika ülkelerine gideceğini ifade etti.


CİHAN