Bakan Atalay polisleri savundu!

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Polisin görevi suçu önlemek, suç işlendiyse de olayı aydınlatmak ve faillerini yargıya teslim etmektir. Vatandaşa asla meşakkat edemezsiniz'' dedi.

Bakan Atalay polisleri savundu!
28 Aralık 2010 Salı 20:21 tarihinde eklendi.

 

Bursa Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi Merkezi'nin açılış törenine katılan Bakan Atalay, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye genelinde 75'inci ildeki Mobese sistemini açtıklarını bildirdi.
    
İçişleri Bakanı olduğu dönemde sistemin sadece İstanbul'da bulunduğunu ve o dönemde tüm illerde bu sistemi yaygınlaştırmak için karar verdiklerini anlatan Atalay, "Bugün Bursa'da il olarak 75'nci Mobese'yi açmış oluyoruz. Bu sistem bugün 75 ilimizde tamamlanmış oluyor" diye konuştu. 
    
Yeni güvenlik anlayışlarının, caydırıcı güvenliği başa almak olduğunu dile getiren Atalay, şöyle devam etti: 
    
"Yani suç işlenmeden önce bunu önlemek bizim en önemli hedefimiz. Suç işlendikten sonra maliyet yükseliyor, önemli olan suçu önlemek, caydırmak, suç işleyecek insanların suç işleme zeminlerini ortadan kaldırmak. İşte Mobese'nin ilk fonksiyonu burada. Şehrimiz bilsin ki, Bursa'da bütün ana arterleri, ticaret alanlarını, kavşakları, tüm şehir giriş çıkışları Mobese ile denetliyoruz. İkinci özellik ise, suç işlendiyse bunu aydınlatmak. Burada da son günlerde Türkiye çok başarılı. Avrupa'nın en başarılı ülkesiyiz. Özellikle insana karşı işlenen suçlarda yüzde 95'lerdir bizim aydınlatma oranımız. Türkiye eskisi gibi faili meçhuller bırakan ülke değil." 
    
Atalay, yakın zamanda Türkiye'de acil çağrı sisteminde de değişiklik olacağını ifade etti. Şu anda polis, jandarma, itfaiye gibi kurumların değişik çağrı numaralarıyla hizmet verdiğini belirten Atalay, bunların tek bir numarayla hizmet verme dönemine geçileceğini anlattı. 
    
Antalya ve Isparta'da bunun uygulamasını başlattıklarını dile getirerek, "Artık Türkiye genelinde acil çağrı 112 olacak. Hangi acil durum için olursa olsun 112 çevrildiğinde vatandaşlarımız en kısa şekilde yardım alacaklar" dedi. 
    
Atalay, İçişleri Bakanlığı döneminde güvenlikle ilgili ne talep ettiyse hepsinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlandığını belirterek, kendisine teşekkür etti. 
    
Türkiye'nin her alanda olduğu gibi güvenlik alanında da yeni tekniklerle, yeni imkanlarla güçlenerek yoluna devam ettiğini vurgulayan Atalay, şöyle devam etti: 
    
"Polis, özgürlükleri korumak için vardır, özgürlükleri engellemek için değil. Polis, 'vatandaşlarımız özgürce yaşasın' diye güvenliğini sağlar, hiçbir yerde vatandaşın özgürlüğünü kısıtlayıcı şekilde bir görev yapmaz. Eğer bir yerde müdahale ediyorsa o, bütün toplumun özgürlüğünü, güvenliğini sağlamak içindir. O özgürlük-güvenlik dengesi de bizim için çok önemlidir. 'Güvenliği sağlayacağım' diye vatandaşların özgürlüğünü de engelleyemeyiz."