Bakan Bayraktar, 'tanık' olarak bilgi verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hollandalı emlak şirketi Tulip'in Türkiye aleyhine açtığı davanın görüldüğü Fransa'nın başkenti Paris'teki Uluslararası Tahkim Kurulu'na 'tanık' olarak bilgi verdi.

Bakan Bayraktar, tanık olarak bilgi verdi
25 Eylül 2013 Çarşamba 18:47 tarihinde eklendi.
Bakan Bayraktar, "Biz Türkiye olarak yabancı sermayenin gelmesini arzu ediyoruz. Bu birileri tarafından suistimal edildi. Ama kanunsuz bir şey yapamazdık. Yasal çerçevede yürümek zorundaydı. Yasanın gerektirdiğini yaptık. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunları korumaya çalıştık" dedi.
 
Paris'teki Uluslararası Tahkim Kurulu'na 'tanık' olarak bilgi veren Bakan Bayraktar, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Bakan Bayraktar, Türkiye aleyhine açılan davanın 'haksız' olduğunu söyledi. "Duruşma çok güzel geçti" diyen Bakan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
 
"Zaten buraya gelmeyi istedim. Türkiye Cumhuriyeti dava edilmiş. Son derece haksız bir dava. Biz Tulip firmasını, Türkiye'de iş yapması için bir kaç bakımdan son derece destekledik. Yabancı sermaye olması, Avrupa firması olması bakımından elimizden gelen her türlü desteği, gayreti gösterdik.

Sonuna kadar süre uzatımı verdik, satışlarında ve ödemelerinde yardımcı olduk fakat bir kaç konuda, adi ortaklık 4 parçalı bir ortaklıktı. Dört parçalı ortaklıkta irade kaybı oldu. Aralarında mahkemeler oldu, şantiyede yürüme olmadı fesih etmek zorunda kaldık.

Bütün gayretlerimize rağmen.. 470 gün gibi bir süre uzatma verdik. Mahkeme de bunu çok iyi anladı. İnşallah çok güzel bir netice çıkacak. Mahkemenin tavrından ve daha sonra bizle görüşmesinden bu anlaşıldı. Karşı tarafın mahkemeye müracaat etmesi bile çok büyük bir haksızlık. Biz de geldik mahkemeyi aydınlattık. Devletimiz ve hükümetimiz adına burada bulunduk. Hollandalılar da buradaydı bugün. 4 saat sürdü. Süreci tamamen anlattık. Hatta karşı tarafın avukatının bile ikna olduğunu sezdim."
 
Türkiye olarak yabancı sermayenin gelmesini arzu etiklerinin altını çizen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
 
"Bu, birileri tarafından suistimal edildi. Ama kanunsuz bir şey yapamazdık. Yasal çerçevede yürümek zorundaydı. Yasanın gerektirdiğini yaptık. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunları korumaya çalıştık. Onlar, 'Biz bu işi yapacaktık, bizi fesih ettiler, bizi zarara uğrattılar.

Zararımızı hükümet versin' diyorlar. Bana göre mahkeme durumu anladı. Çok iyi oldu. Beni Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanı olmam sıfatıyla tanık olarak çağırdılar. Biz çok rahatız, burada da belli oldu bu."
 
BAKANLIK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şöyle:
 
"Hollandalı bir şirket olan Tulip Real Estate Investment and Development Netherlands B.V., Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi olarak ihaleye açtığı Ispartakule III projesine yerli ortakları ile birlikte teklif vermiş ve ihale üzerinde kalmıştır.

Söz konusu işin sözleşmesi, Emlak Konut Yönetim Kurulu kararı ile yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle 18.05.2010 tarihinde feshedilmiştir. Hollandalı şirket Tulip Real Estate Investment and Development Netherlands B.V., söz konusu fesih nedeniyle 28.10.2011 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Dünya Bankası nezdinde kurulmuş olan ICSID (Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi)'de tahkim davası açmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, davacının iddialarına dayanak olayların meydana geldiği dönemde hem TOKİ Başkanlığı ve hem de Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olduğundan, Paris'te bulunan Tahkim Heyeti tarafından kendisinin tanıklığına başvurulmasına ihtiyaç duyulmuştur."

DHA