Bakan Çelik, Magarsus Antik Kenti kazılarını inceledi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana'nın sahil ilçesi Karataş'ta iki ay önce kazı çalışmaları başlatılan 3 bin yıllık Magarsus Antik Kenti'nde ortaya çıkmaya başlayan amfi tiyatroyu inceledi.

Bakan Çelik, Magarsus Antik Kenti kazılarını inceledi
26 Eylül 2013 Perşembe 18:34 tarihinde eklendi.
Bakan Çelik, geçen ağustos ayında kazı çalışmaları 20 kişilik ekiple başlatılan, M.Ö. 1000 yıllarında Kilikya'nın en önemli liman kentlerinden Karataş'ın 5 kilometre batısındaki Magarsus Antik Kenti'ne geldi.

Bakan Çelik, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Karataş ilçe protokolü ile basamakları ortaya çıkarılan amfi tiyatroyu tepeden seyretti. Eline kazma alıp, kazı ekibiyle birlikte amfi tiyatronun basamaklarında hatıra fotoğrafı çektiren Çelik, kazı çalışmasını yürüten Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen'den bilgiler aldı.
 
Çelik, Adanalılar ile Karataşlıların bölgedeki antik ve kültürel mirasa sahip çıkılması konusunda gösterdiği hassasiyete dikkat çekerken şöyle dedi:
 
"Sayın Valimiz, Magarsus Antik Kenti'ne sahip çıkılması için çok yoğun talep geldiğini söyledi. Biz de Bakanlık olarak hem Karataşlılara, hem buradaki kültürel mirasa olan saygımız gereği en üst düzeyde destek vermeye karar verdik. Bundan sonrasında bu kültürel mirasa sahip çıkılması konusunda yapılması gereken ne çalışma varsa, burada size açık çek veriyorum. Hepsine destek vereceğiz."
 
Karataş'ta turizmin daha çok gelişebilmesi, deniz ve iklimin hak ettiği karşılığı bulması için elinden geleni yapacağını vurgulayan Çelik, Karataş'a özel bir ilgi gösterdiğini vurgulayıp, şunları söyledi:
 
"Çalışkanlığınız ve emekleriniz her türlü takdirin üzerindedir. Bundan sonra da burada yapılması gereken projelerle ilgili bilgi aldım. Hepsi kendi dinamizmi içinde yürüyor. İhtiyaç olan şeylerle ilgili projeler yapılmış yavaş yavaş hayata geçiyor. Bir kısmı da yakında hayata geçiyor.

İnşallah kısa zamanda tamamlanacak. Önümüzdeki günlerde hep beraber Karataş'ın hak ettiği karşılığı daha çok bulması ile karşı karşıya kalacağız. Özellikle kültürel miras, buradaki turizmin geliştirilmesi, alt ve üst yapı yatırımlarının artırılması Karataş bakımından özel ilgi alanımız olacak."
 
TRUVA SAVAŞÇILARI KURDU
 
Efsaneye göre Truva savaşçısı Misisli Mapsos, Truva'da savaştıktan sonra Kilikya'ya (Çukurova) dönerken, Yunanlı arkadaşı Anflakos'u beraberinde getirdi. İki savaşçı, bugünkü Karataş'ın 5 kilometre batısında Magarsus Antik Kenti'ni beraber kurdu.

Zaman içinde Magarsus'un tek hakimi olma mücadelesi veren Mapsos ve Anflakos, denizi seyreden Magarsus Amfi Tiyatro'da ölümüne bir dövüş yaptı. 3 ay süren savaş Anflakos'un ölümüyle sonuçlanırken, ağır yaralar alan Mapsos da fazla yaşamadı.
 
MÖ 1000 yıllarında Kilikya'nın en önemli liman kentlerinden olan Karataş'taki Athena Tapınağı'nda İskender'in kurbanlar kestiği tarihçi Aryannus tarafından kaydediliyor. İskender, Pers İmparatoru Dara ile İssos'da (Dörtyol-Erzin arasındaki antik kent) savaşmadan önce Magarsus'ta kurbanlar kesmişti. 

DHA