Bakan Eker, Havran’da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Havran İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Sığırcılığı İşletmesi'nin açılış törenine katıldı.

Bakan Eker, Havranda
23 Eylül 2013 Pazartesi 21:04 tarihinde eklendi.

Bir dizi açılış etkinliğine katılmak üzere Balıkesir'e gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, il merkezinin ardından akşam saatlerinde Havran ilçesine giderek, Havran İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Sığırcılığı İşletmesi'nin açılış törenine katıldı.

Törene Bakan Eker'in yanı sıra, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, kaymakamlar, milletvekilleri, belediye başkanları, AK Parti'nin il, ilçe ve belde başkanları ile çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Bakan Eker, "Havran'da bugün bir tarımsal kalkınma kooperatifi açıyoruz. Türkiye genelinde de biz bu tür kooperatifleri destekledik. Buradaki proje özel bir proje.

Her yerdeki bu büyüklükte değil. Bunun toplam yatırım tutarı 5 milyon lira. Yani düşünün bir hayvancılık tesisi 5 milyon lira. Az bir yatırım değil. 23 dekar arazisi var bu yatırımın. Bu paranın 2 milyon 400 bin lirası yatırım tutarı. Makine, ekipman ve inşaat. 2 milyon 600 bin lirası da deve düve alımında kullanıldı. 5 gün öncesi itibariyle 163 tane hayvan varlığı var.

Bu paranın 4 milyon 357 bin lirası bakanlık tarafından karşılandı. Şu an 400 başlık bir tesis. Tabi bunlar 400 baş ile kalmayacak, bunların hepsi gebe. Bunların yavruları olacak. 1 sene içerisinde toplam 800 baş olacak. Sütleri falan da işlenecek ve gelir getirecek. Biz bu tür tesislerin özellikle elde edilen ürünlerinin yüzde 50 hibe desteklerle o ürünlerin gıda sanayine dönüşmesini de teşvik ediyoruz. Onlara da destek sağlıyoruz. Ben hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından kırsal kalkınma kooperatifinin açılış kurdelesi kesildikten sonra damızlık büyükbaş hayvanların bulunduğu tesisleri incelemesi için Bakan Eker’e görevliler ve protokol üyeleri yer gösterdi. Ancak Bakan Eker, "Hayvanların arasına girmeyelim mikrop kaptırırız.

Hayvanlara mikrop bulaştırmayın. Avrupa’da böyle kimseyi sokmazlar. Yazıktır, ondan sonra diyoruz ki hastalık bulaştı, hayvanlar ölüyor diyoruz. Hastalık bulaştırmazsak iyi olur. Dikkat edelim. Ben buradan görüyorum. Güzel olmuş." dedi.


CİHAN