Bakan Eker, kaftan giydirdi

Adana’daki Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamalarına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ilde ‘Yılın Ahisi’ seçilen 79 yaşındaki döküm ustası Hasan Öztanrıöver’e kaftan giydirdi, plaket verdi.

Bakan Eker, kaftan giydirdi
24 Eylül 2013 Salı 18:32 tarihinde eklendi.

İstasyon Meydanı’nda, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisiyle başlayan törende konuşan Eker, kendisinden önce kürsüye gelen Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’ın üzerinde durduğu Ahilik ilkelerini herkesin hayatına rehber edinmesini istedi.

Eker, “Aslında bir manada kişisel bir eğitim programı o 18 madde. Sadece esnafımız için değil, hepimiz için gerekli olan ilkelerdir.” dedi. Milyonlarca esnaf ve sanatkârların toplumun bel kemiğini oluşturduğunu vurgulayan Eker, “Esnaf ve sanatkarlar toplumumuzun ana gövdesini oluşturuyor. Toplum, bu değerler üzerine asırlardır bina edilmiş, bunun üzerine yükselmiştir.” diye konuştu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da esnaf ve sanatkârın, memleketin her yerinde olduğu gibi Adana’da da birlik ve beraberliğin simgesi ile teminatı olduğunu dile getirdi. Coş, şöyle dedi: “Onları her zaman seviyoruz, yanındayız. Onların işleri ne kadar yolunda giderse toplumumuzun huzuru, güvenliği, ekonomisi de yolunda gider. Onların ihtiyaç ve sorunlarının giderilmesi konusunda her zaman yanlarındayız. Tüm esnaflarımızın bayramını kutluyor, sağlık ve huzur içinde nice mutlu yıllar diliyorum.”

Birlik Başkanı Kazım Barışık ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu, büyük İslam Alimi Şeyh Edibali’nin aynı zamanda damadı olan Osman Bey’e vasiyetinde “Ey oğul, geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Osman, geçmişini bil ki nereye gideceğini unutma.” diyerek, önemli bir tarihi hakikati vurguladığını ifade etti. Barışık, “Dünü bilmeyenin bugünü izah etmesi ve geleceğe hazırlanması mümkün değildir.

Tarih şuuru, geçmişle geleceği birbirine bağlayan çok güçlü bir köprüdür. Geçmişle gelecek arasındaki bu köprünün kurularak nesillerde tarih bilincinin uyandırılması son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.

Özü akıl, ahlak, bilim ve çalışma olan ahilik felsefesinin temellerinin 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atıldığını, daha sonra tüm Anadolu’ya yayıldığını aktaran Barışık, şunları söyledi: “Ahilik, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.

Ahilik, eli açık, cömert, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamındadır. Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik; güler yüzlü olmaktır, bilgidir, büyük sözü tutmaktır. Ahi Evran'ı geri getiremeyiz ama geçmişimizi hatırlayarak onları gelecek nesillere aktarmalı, gençlerimize ışık tutmalıyız."

Bakan Eker, konuşmaların ardından, Adana’da 'yılın ahisi’ seçilen Hasan Öztanrıöver’e kaftan giydirdi. Vali Coş, Adana milletvekilleri Necati Çetinkaya, Mehmet Şükrü Erdiç, Ümit Özgümüş, Büyükşehir Belediye Başkan Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Birlik Başkanı Kazım Barışık'ın da katıldığı heyetle hatıra fotoğrafı çektiren Eker, öğrenci ve misafirlere ahi pilavı ve ayran dağıttı, örste demir dövdü.


CİHAN