Bakan Güler, genelge yayınladı

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olayların ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler'in imzasıyla, spor alanlarının güvenliği konusunda bir genelge yayımladı.

Bakan Güler, genelge yayınladı
26 Eylül 2013 Perşembe 20:56 tarihinde eklendi.

Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, 81 İl Valiliği ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı'na da gönderilen genelgede, 2013-2014 futbol sezonu öncesinde 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi' kapsamında yapılan 2 ayrı çalıştayda alınan kararlar ile ilgide kayıtlı genelge ve emir yazılarda yerine getirilmesi gereken hususların spor müsabakalarında görevli ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmiş olmasına rağmen halen bazı eksikliklerin giderilmediğinin görüldüğü ifade edildi.

Müsabakaların daha güvenli bir şekilde sonuçlandırılmasının sağlanması bakımından ek tedbirlerin alınmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

TARAFTARLAR YASAKLI MADDELERDEN ARINDIRILACAK

Müsabaka güvenliğinin sağlanması amacıyla genel kolluk görevlileri ile bunların gözetiminde olmak üzere özel güvenlik görevlilerinin mülki idare amirinin yazılı emrine istinaden spor alanına girişte izleyicilerin üstünü ve eşyasını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebildiği ve arayabildiğinin hatırlatıldığı genelgede, son günlerde yaşanan olayların bir daha yaşanmaması açısından riskli maçlarda stadyum ve spor salonlarına girişte yeterli sayıda kolluk kuvveti bulundurulması istendi.

Taraftarların üst aramalarının bizzat kolluk kuvvetlerince yerine getirileceği, taraftarların yasaklı maddelerden arındırılmasının sağlanacağı vurgulandı.

Turnikelerde ve kapı aramalarında seyircilerin yığılmalarını önlemek amacıyla bariyer konularak yeteri kadar personelin görevlendirileceğinin anlatıldığı genelgede, gerektiğinde turnikelerden önce iki ayrı güvenlik çemberi oluşturulması ve biletsiz seyircilerin turnikelere geçişlerinin engellenmesi sağlanarak istenmeyen olaylara meydan verilmeyeceği ifade edildi.

SAHA İÇİNDE TAMPON BÖLGE OLUŞTURULACAK

31.03.2011 tarihli ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a aykırı hareket edenlerin tespiti, yakalanması, müessif olayların önüne geçilebilmesi için tribünlerdeki rakip takım taraftarları ile müsabaka alanı arasında tampon bölge oluşturulacağı ve bu tampon bölgelerde yeterli sayıda kolluk kuvveti görevlendirileceği, tribünlerdeki holigan grupların sahaya inmelerinin engelleneceği belirtildi.

Seyirden yasaklı taraftarların spor alanlarına alınmaması hususunda gerekli tedbirlerin alınmasının istendiği genelgede, buna rağmen 6222 sayılı kanuna aykırı hareket edenler hakkında da gecikmeksizin yasal işlemler yapılacağı vurgulandı.

Stadyum ve spor salonlarının Spor Güvenlik Kurullarının oluşturacağı denetleme komisyonlarınca denetlenerek tespit edilen eksikliklerin giderilinceye kadar müsabaka oynanmasına izin verilmeyeceği ifade edildi.

İSTİHBARAT ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLECEK

Spor alanları içi, dışı, kapı girişleri ve spor alanı güzergahlarını görüntüleyebilecek sayıda kameranın ilgili kurum ve kuruluşlarca kurulmasının sağlanmasının istendiği genelgede, "Müsabaka tedbirleri planlanırken risk analizleri yapılacak, sosyal medya ve internet sitelerindeki yasa dışı oluşumlar ve faaliyetler takip edilecek, istihbarat çalışmalarına ağırlık verilerek elde edilen bilgiler doğrultusunda tedbirler planlanacak, suç unsurlarının tespiti halinde ise gecikmeksizin adli birimlere intikal sağlanacaktır." denildi.

ELEKTRONİK BİLET UYGULAMASINA GEÇİLENE KADAR BİLETLER T.C. KİMLİK NUMARASINA GÖRE SATILACAK

Genelgede şunlar istendi:

6222 sayılı kanunda öngörülen süre beklenmeksizin elektronik bilet uygulamasına geçilmesi için gayret sarf edilmesi, bu süre zarfında ise biletlerin mutlak suretle Emniyet Genel Müdürlüğü veri bankasındaki bilgiler doğrultusunda T.C. kimlik numarasına göre satılarak seyirden yasaklı şahısların bilet almalarının engellenmesi sağlanmalıdır.

Daha önce bildirilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir gelişme kaydedilmeyen Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan seyirden yasaklı taraftarların kaydedildiği elektronik bilgi bankasına erişim sağlanması için altyapı çalışmalarının biran önce tamamlanması sağlanmalıdır.

Stadyum ve spor salonlarında son teknolojiye uygun adli işlemlerde delil olarak kullanılabilecek ses ve görüntü alma özelliğine sahip kamera sistemlerinin taraftar giriş kapılarını tribünleri, saha dışı ve içini görüntüleyebilecek şekilde biran önce yeterli sayıda alınarak kurulması sağlanmalıdır.

Biletsiz taraftarların birinci güvenlik çemberinden (kontrol noktasından) geçmiş tarihli-fotokopi biletle geçmelerini ve turnike kapılarında yığılmalarını önlemek amacıyla biletlerin her hafta farklı renkte satışının yapılması gerekmektedir."

BİRAN ÖNCE YÜZ TANIMA SİSTEMLERİ KURULMALI

Turnike sistemlerinin ve kapıların kırılmaya dayanıklı, taraftarların üzerlerinden sahaya geçişlerinin engelleyecek yükseklik ve nitelikte olmalarının sağlanması gerektiğinin anlatıldığı genelgede, spor müsabakalarını seyirden yasaklı şahısların spor alanlarına girişlerinin engellenmesi amacıyla stadyum-spor alanları girişlerine biran önce yüz tanıma sistemlerinin kurulmasının sağlanması istendi.

Tribün ile saha arasında taraftarın sahaya girişlerini engelleyebilecek yükseklikte tel örgü ve yabancı madde atılmasını önlemek amacıyla fiziki engellerin biran önce oluşturulması talep edildi. Seyirden yasaklı taraftarların takibi yapılarak bu kişilere bilet satışının engellenmesi istendi. 6222 sayılı kanun gereğince spor kulüplerinin müsabakalarda özel güvenlik görevlisi görevlendirmesi yükümlülüğünün bulunduğunun hatırlatıldığı genelgede, ancak bu yükümlülüğü spor kulüplerinin sağlıklı bir şekilde yerine getiremediğinden bu görevlerin federasyonlarca yapılmasının sağlanması talep edildi.

KULÜPLER, TARAFTARDAN SORUMLU KULÜP TEMSİLCİSİ GÖREVLENDİRMEDİ

Daha önce bildirilmesi ve 6222 sayılı kanunda belirtilmesine rağmen kulüplerin taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi görevlendirmediklerinin tespit edildiğinin dile getirildiği genelgede, bunun sonucunda taraftarların kontrolsüz hareket ettikleri ve istenmeyen olaylara sebebiyet verdiklerinin görüldüğü ifade edildi.

Protokol tribünlerinin düzeni, denetiminin Spor Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde bulunduğundan müsabakaları seyirden yasaklı şahıslar ile davet listesinde ismi bulunanlar haricindekilerin bu tribünlere girmesinin engellenmesinin istendiği genelgede, "Stadyum ve spor salonlarında son teknolojiye uygun adli işlemlerde delil olarak kullanılabilecek ses ve görüntü alımı özelliğine sahip kamera sistemlerinin taraftar giriş kapılarını, tribünleri, saha dışı ve içini görüntüleyebilecek şekilde biran önce yeterli sayıda alınarak kurulması; Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması amacıyla Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile gerekli görülen spor federasyonlarının temsilcilerinin katılımıyla üst kurul (koordinasyon kurulu) oluşturulması; seyirden yasaklı taraftarların kaydedildiği Emniyet Genel Müdürlüğü Elektronik Bilgi Bankasına erişim sağlanması için altyapı çalışmalarının biran önce tamamlanması hususlarının değerlendirilmesi Gençlik ve Spor Bakanlığının takdirindedir. Spor müsabakalarında istenmeyen müessif olaylara mahal verilmemesi bakımından yukarıda belirtilen hususların biran önce uygulanarak herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini arz ve rica ederim." ifadeleri kullanıldı.


CİHAN