Bakan Yazıcı'ya manidar hediye

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın Geleneksel Başarılı Sanayi Kuruluşları ödül törenine katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya, kutusuyla ayakkabı hediye edildi. Ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren EBSO üyesi kadın girişimci Eda Dişbudak, özel tasarladığı spor ayakkabısını hediye etti.

Bakan Yazıcıya manidar hediye
27 Aralık 2013 Cuma 17:42 tarihinde eklendi.

Bakan Yazıcı, törende yaptığı konuşmada çalışmaları hakkında bilgi verdi. 1957 yılında çıkarılan Ticaret Kanunu’nu değiştirdiklerini belirterek, ülke gücünün ekonomik performansla ölçülmesi gerektiğine dikkat çekti. 2002 yılından bu yana Türkiye’nin dış ticaret hacminde çıtasını yükselttiklerini ifade ederek, “2002 yılı rakamları itibariyle 152 milyar dolarlık ihracat, 236 milyarlık dolarla ithalat, dış ticaret hacmimiz 389 milyar dolar. Bir yerden bir yere gelmişiz. Milli gelirimiz tek başına, 3 bin dolar civarındayken 10 bin dolar seviyesine geldi. Türkiye’nin ifade ettiğim yerlerden bugüne kadar gelişini biz sokakta, çevrede, sosyal ortamda görüyoruz.” dedi.

‘ADALET PEŞİNDE KOŞMAK, CAMCI DÜKKANINA GİRİLİR GİBİ YAPILMAZ’

Bakan Yazıcı, konuşmasının sonunda rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili gelişmelere değindi. Bu konuda işadamlarının ve yatırımcıların kaygılanmasının yersiz olduğunu ifade etti: “Türkiye, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir ülke. Suç işleyen varsa işlenen suç hiçbir zaman gizli kalmaz, üzeri de örtülmez. Onu ayıklamak ayrı bir şeydir. Bunu yaparken camcı dükkanına giren 20 kişi gibi davranılmaz.” Türkiye’de her şeyin açık ve şeffaf olduğunu söyleyen Yazıcı, şöyle konuştu: “İnsanlar görevlerini yaparken, yetkilerini kullanırken ölçü olarak hukuku ve kanunu gözetmek lazım. En kutsal varlık insan ama siz adalet peşinde koşarken, adaleti gerçekleştireceğim derken o süreçlerde kişi haklarını, başka hak ihlâllerine yol açacak uygulamalara girme lüksünüz yok. Amaç ya da araçlar da önemlidir, öyle bakacaksınız. Türkiye büyük bir ülke. Eksikliklerimiz var, inşallah süreç içerisinde tamamlayacağız.”

‘EN BÜYÜK RİSK SİYASİ KAOS’

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise basın ve sosyal medyada nefret söyleminin önlenemez boyutta olduğuna dikkat çekerek, “Hiçbir şey için geç değildir. Ulu önder Atatürk’ün çok güzel bir sözü var: 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.' Ülke menfaatleri için bir olma, hedeflere odaklanma zamanıdır.” dedi. 2013 yılının barışa, kardeşliğe ve hoşgörüye olan ihtiyacı bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Yorgancılar, “Bu nedenle başta Gezi olayları olmak üzere Hatay ve Antep’te yaşananlar iyi irdelenmelidir. İstikrar, biz iş dünyası için her zaman son derece önemlidir. Son olaylar da göstermiştir ki siyasi kaos, önümüzdeki dönemde en önemli risktir ve ekonominin geri planda kalmasını sağlayacaktır. İş dünyası olarak bu durumdan endişe ediyoruz. Temiz toplum, temiz siyaset, ahlâklı iş yapma kültürü, hukukun üstünlüğü konularındaki eksiklerimiz ve demokrasi kalitemiz, kaçıncı ekonomi olursak olalım her an büyümeyi ve ülke itibarını zedeleyecektir.” diye konuştu.

‘ÜLKENİN SİYASİ RİSK KATSAYISININ ARTMASI ENDİŞE VERİCİ’

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de Türkiye’nin siyasi risk katsayısının artmasının endişe verici olduğunu söyledi. Bu sebeple bazı gerçeklerin görmezden gelinemeyeceğinin altını çizerek, “Umudu ve morali olmayan bir sanayici, nasıl yatırım yaparak istihdam sağlayabilir ki? Umut ve moral, ancak gerçek bir güven ortamı içinde ortaya çıkabilir. Biz sanayiciler olarak siyasi istikrarın sağlandığı, huzur ve güven ortamının tekrar tesis edildiği, siyasetin tetiklediği tüm alanlarda belirsizliklerin ortadan kalktığı ve ekonominin gündemde hakettiği yeri aldığı bir ortamda çalışıp üretip dünyayla rekabet etmek istiyoruz. Bu potansiyele ve isteğe sahibiz. Ülkemiz gündemine oturan son olaylar, ne yazık ki ciddi bir travma yaratmıştır. Bizler bu tür olayların son olmasını ümit ediyoruz. Hukukun gereği neyse elbette ki o yapılmalıdır. Bir ihmal, bir art niyet varsa da yoksa da ivedilikle ortaya çıkarılmalıdır. Kamuoyunun morali gerçeklerle pekiştirilmelidir.” şeklinde konuştu.

EN YÜKSEK YATIRIM ÖDÜLÜ İZMİR DEMİR ÇELİK’İN OLDU

Törende “En Yüksek Yatırım Ödülü” İzmir Demir Çelik firması 348 bin 316 TL, “KOBİ’lere Özel En Yüksek Yatırım Ödülü” Enternasyonal Gravür Teknolojisi 9 bin 466 TL, “En Yüksek Üretim Ödülü” TÜPRAŞ, “KOBİ’lere Özel En Yüksek Üretim Ödülü” Dirinler Döküm Sanayi, “En Yüksek İhracat Ödülü” TÜPRAŞ, “KOBİ’lere Özel En Yüksek İhracat Ödülü” Batı Basma İthalat İhracat 18 bin 73, “En Fazla İstihdam Ödülü” İmbat Madencilik Enerji Turizm 3 bin 762, “KOBİ’lere Özel En Fazla İstihdam Ödülü” Eminoğlu Mermer, “En Yüksek Vergi” Philsa Philip Morris Sabancı, “KOBİ’lere Özel En Yüksek Vergi Ödülü” Form Mukavva Ambalaj, “Başarılı Ar-Ge Çalışmaları Ödülü” Ajan Elektronik, “Başarılı İnovasyon Çalışmaları Ödülü” Baylan Ölçü Aletleri firmalarına takdim edildi. Çevre kategorisinde iki, Çevre Uygulama kategorisinde iki, Çevre Alanında Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde üç ve Tema kategorisinde iki firma ödüllendirildi.


CİHAN