Bakan'dan bedava OGS tepkisi

Binali Yıldırım, otoyol ve köprülerde uygulaması kaldırılacak olan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. B

Bakandan bedava OGS tepkisi
14 Mart 2013 Perşembe 12:42 tarihinde eklendi, 1.021 kez okundu.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, otoyol ve köprülerde uygulaması kaldırılacak olan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bedava OGS dağıtan bankalara tepki gösteren Yıldırım,  "Madem bedava verilebiliyordu, bugünü niye bekledin?" dedi.
 
Bakan Binali Yıldırım, 'e-devlet kapısı ve yerel yönetimler toplantısı' için geldiği otelde basın mensuplarının sorularını cevapladı. OGS’nin 6 aya kadar kaldırılacağı iddialarının hatırlatılması üzerinde Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Ben OGS ve HGS sisteminin zaman içerisinde birleştirileceğini söyledim ama bir süre vermedim. Tabi ciddi anlamda bir OGS kullanıcısı var. Biz HGS’yi niye getirdik? OGS tamam, sorun yok ama FGS dediğimiz farklı geçiş sistemi, trafiği ciddi anlamda yavaşlatıyordu. Buun için Hızlı Geçiş Sistemi’ni getirdik. Dolayısıyla HGS geldikten sonra iki sistem oldu. HGS ve OGS ikisi de otomatik. Bu defa birbirinden yanlışlıkla geçenlerden dolayı sorunlar yaşanıyor. Zaman içerisinde bunu tek sisteme geçirmemiz lazım. Sistem de kolay erişilebilir bir sistem olması lazım. İşte biz de bunu sağlıyoruz.”
 
 "VATANDAŞLARDAN HAKSIZ YERE YÜKSEK BEDELLER ALMIŞLAR"
 
Yıldırım, “Bedava etiketleri alıyorsunuz. Ama geçmişte kurulmuş OGS sisteminin cihaz maliyeti çok daha yüksek. Haklı olarak vatandaş şunu soruyor: Bu geçiş olursa bizim OGS için ödediğimiz parlar ne olacak? Bunun cevabını bu paraları alan bankalarla konuşarak, vatandaşın mağdur olmaması için ne lazım gelirse bunu yapacağız. Bunu söyleyebilirim ama bu geçiş süreci de makul bir sürede olacak. Bu konuda çok acelemiz yok. Geçiş yapmak istememizin sebebi de mağduriyetlerin önlenmesi. Açıkçası biz HGS’ye geçtikten sonra eskiden 50 TL, 60 TL, 30 dolar, 40 dolar, 60 dolar alan bankaların bazıları OGS’yi bedava vermeye başladı. Madem bedava verilebiliyordu, bugünü niye bekledin? Bu soruyu da ben vatandaş adına bankalara sormak istiyorum. Demek ki bu süre zarfından vatandaştan haksız yere yüksek bedeller almışlar. Bunun hesabını da vatandaşa bankalar vermesi lazım.” şeklinde konuştu. 
 
Paraların iadesi konusuna da değinen Yıldırım, parayı bankaların aldığını, dolayısı ile meselenin bankalarla OGS satın alanlar arasındaki bir konu olduğunu ifade etti. Kendilerinin ise işin sistem değişikliği kısmında olduğunu, burada HGS’nin parasız olarak temin edilebileceğini kaydetti.  
 
BİZ SADECE TURKCELL'İN KAMUYA AİT HİSSELERİ İÇİN GİRİŞİM BAŞLATTIK"
 
Sermaye Piyasa Kurulu’nun (SPK) Turkcell’in yönetim kurulunda değişikliğe gitmesi sonrasında Turkcell’de bir genel kurul beklentisinin oluştuğu yönündeki soru üzerine Yıldırım, şunları söyledi:  “Biliyorsunuz Turkcell bir özel şirket. Dolayısıyla ne, ne zaman, nasıl karar vereceği onların bileceği iştir. Biz sadece Turkcell’in kamuya ait hisselerini ve bu hisseleri satın alan vatandaşlarımızın veya hak sahiplerinin mağdur olamaması için bir girişim başlatmıştık. Daha sonra SPK bunu bir yasal mevzuata dönüştürdü. Halka açık şirketlere de bağımsız üyelerin atanması süreci başlamış oldu. Onun dışındakiler şirketlerin içişlerini ilgilendiren kendi kararlarıdır. Onlarla her hangi bir işlemle ilgilenmemiz söz konusu değil.”

CİHAN