Bakan'dan 'doğal afet' yanıtı

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiyi kurtarabilmek için çalışmalar devam ediyor. Maden şirketinin ''Doğal afet'' açıklamasına yanıt veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, ''Doğal afet tanımlaması olayı geçiştirmektir. Bu bir afet falan değil'' dedi.

Bakandan doğal afet yanıtı
30 Ekim 2014 Perşembe 17:19 tarihinde eklendi.
Ermenek ilçesindeki maden ocağında çalışan 18 işçi, su baskını nedeniyle 3 gündür yeraltında mahsur durumda bulunuyor.
 
Maden ocağında kurtarma çalışmaları gece boyunca devam etti. Zaman zaman meydana gelen göçükler çalışmaları güçleştiriyor.
 
Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Ali Aslan, "Açılan yerlere bağ atıyoruz, sağlamlaştırıyoruz. Su azalıyor ama hala su var. Biz ümitliyiz" diye konuştu.
 
ÇAMURLAR ÇIKARILIYOR BAKANLARDAN AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çalışmaları yerinden takip etti.
 
Bakanlar Taner Yıldız, Faruk Çelik ve Lütfi Elvan, daha sonra kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı.
 
Maden ocağı sahasında konuşan Bakan Taner Yıldız, "Su tahliye edildikçe çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi ve şöyle devam etti: "Su 16 metre kadar boşaltıldı. Boşaltılan yerin bir kısmında tahkimatın bozulmuş olması nedeniyle 1-2 metrelik çöküntüler oluşmuş. Hem suyu, hem çamuru tahliye etmek; bir yandan da madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor..."
 
‘UMUTLARIMIZ AZALIYOR’
Bakan Yıldız konuşmasını "Zaman ilerliyor ve 18 kardeşimizle ilgili umudumuzun azaldığını söylemem gerekir. Çöküntünün dışarıya çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı ve raylı sistem de kullanılıyor. İşimiz kolay değil ve 24 saat aralıksız çalışılıyor..." şeklinde sürdürdü.
 
NE KADAR SÜRECEK?
Taner Yıldız, ocağın temizleme işleminin ne kadar süreceğine ilişkin soruya, "Her metrede karşımıza yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmüş değiliz. Her metrede yeni bir tablo çıkıyor karşımızı. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkimatı gördük. Şu ana çalışma sadece su aktarma boyutunda değil, böyle anlaşılmasın" yanıtı verdi.
 
‘ÇALIŞMALARINDAN MEMNUN DEĞİLİZ’
Bakan Yıldız, "Maden sahibi bulunamıyor" şeklinde ifadesi olduğu yönündeki iddiayla ilgili soruya da şu yanıtı verdi:
 
"Hem hükümet hem de şahıslar olarak, sadece doğru ve gerçekleri paylaşıyoruz. Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Ben 'bulamıyoruz' demedim. Burasının amcasının üzerine olduğu söylendi. Soma'dan sonra üzerlerinde ruhsat varsa kaldırılması talimatını verdim.
 
Biz işçi kardeşlerimizin hukukunu korumak üzerine politikalar üretiyoruz. Başbakan ve Cumhurbaşkanı da ifade etti. İster kamu ister şahıs olsun, birinin kusuru varsa ortaya çıkacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
 
Burada ruhsat aynı şirket adına değil, başka bir isim altında alınmış. Yani ruhsat kendisinin üzerine değil... Biz şu an kurtarma çalışmalarına odaklandık ve bunlar bugünün konusu değil. Her şeyi araştırıyoruz ama bugünkü önceliğimiz işçilerimize ulaşmak..."
 
'DOĞAL AFET' YANITI
Gün içerisinde bir açıklama daha yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, ''Daha farklı, artı neler yapabiliriz diye arkadaşlarımızla, bakanımızla yaptığımız toplantılarda, dışarıdan, tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma ihtiyacı hissettik. MTA'nın sondaj ekipleri Beypazarı'ndan yola çıktılar. Bu yaptığımız çalışmalara mal olacak bir şey değil. Üçüncü bir noktada bu çalışmayı yönetmek üzere ve en dip noktadaki su veya çamurun üçüncü bir yolla dışarı atılmasına dönük bir işlem ama bu en az 3-4 günlük bir işlem" dedi.