Bakandan işkenceye vize

Kanada Halk Güvenliği Bakanı Vic Toews-un, Kanada Gizli Servisi CSİS-e gerekli gördüğü istihbaratlara ulaşabilmesi için işkence yapabilme yetkisi vermesi ülkede yoğun şekilde tartışılıyor.

Bakandan işkenceye vize
08 Şubat 2012 Çarşamba 09:46 tarihinde eklendi.

Bakan Toews, Federal Parlamento-da, Kanada Gizli Servisi CSİS-e, Kanada halkının can ve mal güvenliği söz konusu olduğunda ve kamu güvenliğinin tehlikede olduğu hallerde, ulaşılması gereken bilgiler için işkence yapabilecekleri talimatı verip vermediğine ilişkin soruyu yanıtlarken, -işkence ile elde edilen bilgilerin tamamına inanmak sakıncalı olabilir ama Kanada halkının can ve mal güvenliği söz konusu olduğunda, işkence ile de olsa elde edilen bilgileri nasıl yok sayabilirsiniz-'' ifadelerini kullandı. Kanada ulusal haber ajansı CanadianPress-in ele geçirip bir kısmını haberleştirdiği ve Bakan Vic Toews-un imzasıyla 2010 yılı Aralık ayında Kanada Gizli Servisi CSİS-e gönderilen iki sayfalık yazılı talimatın tam metni, ulusal güvenlik nedeniyle açıklanmıyor.
    
Hükümet işkenceyi destekliyor


Öte yandan Kanada Halk Güvenliği Bakanı Vic Toews-un, işkenceye izin verdiğini kabul etmesinin ardından muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, Harper Hükümeti-nin işkenceyi desteklediğini ifade ettiler. Liberal Parti başkan vekili Bob Rae, Bakan Toews-a, -verdiğiniz bu talimatı, uluslararası hukuk kuralları ve Kanada kanunları nezdinde nasıl açıklayacaksınız-'' diye sorarken, ana muhalefet partisi Yeni Demokrat Parti-den Jack Harris, -Bakan-ın talimatı, işkenceyi teşvik etmek ve desteklemektir'' diye konuştu.
    

Uluslararası Af Örgütü Kanada Genel Sekreteri Alex Neve de yaptığı açıklamada, böyle prim verildiği sürece işkencenin devam edeceğini belirttti.