Bakanların toplantısı 1,5 saat sürdü

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları ikinci üçlü toplantısı Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Batum kentinde yapıldı.

28 Mart 2013 Perşembe 19:58 tarihinde eklendi.

 

 
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki temaslarını tamamlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu sabah Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze le birlikte Başbakanlığa ait Ata uçağı ile Batum'a geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da bakanlarla Batum'da bir otelde buluştu. Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze, iki meslektaşını kollarına girerek otelin toplantı salonuna getirdi. Bakanların toplantısı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Enerji, ticaret, turizm, tarım, çevre, kültür ve gençlik konularındaki 14 maddelik ortak bildiriye imza atan Dışişleri Bakanları daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
 
DAVUTOĞLU ÜÇLÜ GÖRÜŞMELER ORTAK PROJELERİN GELİŞTİRİLMESİNE KATKIDA BULUNACAK
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, siyasi düzeyde başlayan görüşmelerde teknik konulara geçildiğini belirterek, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu projeleri küresel çapta önemli bölgesel önemli projelerimizdir.

Bu projeler, Bakü-Tiflis- Ankara projesi olarak ele alınırsa Türkiye'nin diğer şehirleri de bu projeye katılmak ister. Benim kendi şehrim olan Konya'da ister. Mümkün olduğunca bütün şehirleri değişik projelere dahil etmeye çalışıyoruz. Bu üçlü görüşmeler ortak projelerin geliştirilmesine katkıda bulunacak. Gürcistan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sorununun barışçıl bir şekilde çözüleceğini umut ediyoruz. Kafkasya'daki tüm ülkeler işbirliği içerisinde olacak. Gürcistan ve Azerbaycan'ın NATO? ya entegrasyonunu destekliyoruz dedi.
 
PANJİKİDZE GÖRÜŞMELER ÖRNEK İLİŞKİLERİMİZİN KANITIDIR
 
Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze de, üçlü toplantının önemli olduğunu belirterek enerji, ticaret, turizm, tarım, çevre, kültür ve gençlik konularında iş birliği yapacaklarını söyledi, Görüşmeler özel ve örnek ilişkilerimizin kanıtıdır açıklamasında bulundu.
 
AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANINA VİZESİZ GEÇİŞ SORUSU
 
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise, Azerbaycan'ın Türkiye ve Gürcistan'a uyguladığı vizelerle ilgili soru üzerine vizesiz uygulamanın işbirliği konusu olacağını söyledi. Bunun üzerine Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze de, 'Şimdi Sarp Sınır Kapısı'na gidelim, pasaportsuz geçişlerin ne kadar kolay olduğunu görelimö diyerek araya girdi.
 
GÜRCİSTAN'A DÖNMEK İSTEYEN AHISKA TÜRKLERİNİN DURUMU
 
Azerbaycan'da yaşayan ve anavatanları Gürcistan'a dönmek isteyen Ahıska Türkleri ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Gürcistan Dışişleri Bakanı Panjikidze, dönmeleri için Adalet Bakanlığı'nın yasa tasarısı üzerinde çalıştığını anlattı ve şunları söyledi
 
Avrupa Konseyi'ne üyelik yolunda bu konuda yükümlülük üstlendik. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu yükümlülüğü yerine getireceğiz. Şu ana kadar 5 bin başvuru aldık. 900 başvuruyu incelendik. Ahıska Türkleri yaşayabilecekleri yerleri gelip gördü. Mutlaka dönecekler. Ama bu konuda belirli bir süre veremiyoruz.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da konuya ilişkin olarak, Bu konuda uzun zamandır Gürcü taraflar ile çalışıyoruz. Ahıskalı Türkler sosyalist rejim döneminde buradan sürgün edilmişti. Bu konuda Türkiye'nin yardım ve desteği gerekirse dönmeleri ve yerleşmeleri konusunda biz yardımcı ve destek olmaya hazırız dedi. 

DHA