Bakanlık ödeme yapmayınca!..

Antalya'nın Demre İlçesi'nde geçen yıl yapımına başlanılan Likya Müzesi inşa ve restorasyon projesi, yüklenici firmanın hak edişlerini alamaması nedeniyle durduruldu.

Bakanlık ödeme yapmayınca!..
09 Temmuz 2013 Salı 11:16 tarihinde eklendi, 2.351 kez okundu.
Demre'ye 5 kilometre uzaklıktaki antik Likya döneminin en önemli liman kenti olan Andriake'de, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay döneminde, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce 25 Eylül 2012'de davet usulüyle 'Andriake Granarium (tahıl depoları) ve Plakoma (ticaret agorası) Yapıları Restorasyonu, Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi' işi ihale edildi.
 
İhale sonucunda 8 milyon 355 bin lira karşılığında, 11 Ekim 2012'de Karacan Grup inşaat firmasıyla sözleşme imzalandı. Yer tesliminden sonra yetkili firma çalışmalara başladı. 25 Kasım 2013'te tamamlanarak hizmete açılması beklenen Likya Müzesi'nin şu ana kadar yüzde 60'ı tamamlandı. Yapılan çalışmalara karşılık hak edişlerinin yüzde 27'sini alan yüklenici firma, diğer hak edişlerin ödenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazdı. Buna rağmen ödeme yapılmaması üzerine Karacan Grup, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sözleşme şartlarına uymadığı gerekçesiyle 1 Temmuz'da inşaatı durdurdu.
 
 
ÖDEME YAPILMADI
 
Bakanlığın, yüklenici firmanın şu ana kadar yaptığı çalışmaları yeniden değerlendirmeye aldığı ve bu nedenle ödeme yapmadığı kaydedildi. Müzenin çevre düzenlemesini tamamlayan, çatısını kapatan ve kiremit seçimi noktasına gelen, plakomdaki çalışmaları ise yüzde 80 oranında tamamlayan firmanın, ödemeleri zamanında yapılmadığı için sıkıntıya girdiği ve çalışmaları bu nedenle durdurduğu belirtildi. 
 
KAZILAR BAŞLAMADI
 
Likya Müzesi'nin inşaatı durdurulurken, bölgede 4 yıldır devam eden Myra- Andriake antik kazıları da henüz başlamadı. Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazılar için bakanlıktan henüz izin çıkmadığını söyledi.
 
MÜSTEŞAR YARDIMCISI İNCELEME HEYETİNDE 
 
Gelişmeler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Şahin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan, Personel Daire Başkanı Ahmet Yılmaz, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Koruma Kurulu Müdürü Melike Gül, Antalya Rölöve Müdürü Özge Kadıoğlu Demre'ye gelerek, Myra ve Andriake antik kentleri ile Noel Baba Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Heyete Prof. Dr. Nevzat Çevik ve Karacan Grup'un sahibi Nazif Karacan da eşlik etti.
 
FİRMAYA FAZLA ÖDEME YAPILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ
 
Andriake'de antik çağ yapılarının restorasyon, çevre düzenlemesi gibi işleri içeren 8.3 milyon liralık ihalede, 2012 sonuna kadar sadece 40 bin liraya yakın elektrik hattı işi yapılmasına karşın firmaya 1.2 milyon liralık hak ediş ödendiği iddia edilmişti. Firmanın 2012 ödeneği olan 1.2 milyon liranın karşılığındaki işi yapıp ödemenin yanmaması için, son günü olan 25 Aralık 2012'ye kadar hak edişini alması gerekiyordu. Ancak firma sadece 40 bin lira dolayındaki, TEDAŞ ana trafodan Andriake'ye direk üstü orta gerilim enerji hattı işini yaptı. Firmanın 40 bin liralık işe karşın 1.2 milyon liralık hak edişinin ödenmesi için Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü bünyesindeki teknik personelden, işin yapıldığı ve ödemenin yapılmasının uygun olduğuna dair belgeleri imzalamaları istendi. Görevli personel, iş yapılmadığı için imzalamayı reddetti.
 
İNCELEME BAŞLATILDI, MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Antalya'ya gelen 3 kişilik ekipten bir mimar ve bir elektrik teknisyeni, 17 Aralık 2012'de firmaya 1.2 milyon liralık hak edişin ödenmesi için belgeleri imzaladı. Böylelikle firmaya, 40 bin lira dolayında iş yapmasına rağmen 1.2 milyon liralık ödeme gerçekleşti. Firmanın 2013 yılı içinde yine tam anlamıyla birçok işi yerine getirmediği halde, Şubat ayı sonunda 600 bin liralık hak ediş ödendiği öne sürüldü. 
 
Kamu İhale Kanunu'na göre imalat yapılmadan hak ediş ödemesinin suç oluşturduğu gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, 1.8 milyon liralık ödemelere ilişkin şikayette bulunuldu. Şikayet üzerine, antik Likya ve Roma dönemlerinin en önemli liman kenti olan Andriake'de yaşanan bu olaya ilişkin bir inceleme başlatıldı.