Bakanlıktan siyanür açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Kütahya Tavşanlı Eti Gümüş tesislerinde 7 Mayıs 2011'de meydana gelen çamur padoklarındaki çökmenin ardından, işçiler ve bölgede oturan vatandaşlar üzerinde yapılan analizlerde siyanürle ilgili zehirlenme saptanmadığını bildirdi.

Bakanlıktan siyanür açıklaması
29 Temmuz 2011 Cuma 10:34 tarihinde eklendi.

 

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kütahya Tavşanlı Eti Gümüş tesislerinde meydana gelen çamur padoklarındaki çökme nedeniyle bölgenin, Bakanlık tarafından çok sıkı gözlem altına alındığı belirtildi. 
     
Açıklamada, konu ile ilgili oluşturulan Bilimsel Komisyonun, bakanlık yetkilileri ile bölgeyi iki kez ziyaret ettiği, gerekli incelemeleri yaptığı ve alınması gereken önlemleri ilgililere ilettiği kaydedildi. 
     
Komisyon üyelerinin hem fabrikada çalışan hem de yakın çevrede yaşayan vatandaşların sağlığı konusunda "En küçük riski dahi değerlendirdiğinin" vurgulandığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi: 
   
 "Bilimsel kurulun önerileri doğrultusunda içme ve kullanma suları günlük olarak incelenmiş, işçilerden ve aynı yerleşkede oturan vatandaşlarımızdan kan ve idrar örnekleri alınmıştır. Ayrıca çevresel örneklerden (atık su, çamur) numuneler toplanmıştır. Tüm numunelerin analizleri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarında yapılmış, bir kısım analizler ise halen devam etmektedir. Yapılan analizlerde siyanürle ilgili zehirlenme saptanmamıştır. Ancak bazı işçilerde, başta kurşun olmak üzere ağır metallerde normal değerlerin üzerinde sonuçlar tespit edilmiştir. Bu işçilerle ilgili Meslek Hastalıkları Hastanemiz gerekli önlemleri almış, tedavi ihtiyacı olanların tedavi planlamasını yapmıştır." 
     
Konunun, Kütahya Sağlık Müdürlüğü ve Bakanlığın ilgili bütün birimleri tarafından yakından izlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Yapılan epidemiyolojik inceleme sonucu, bilim kurulumuz tarafından tekrar değerlendirilecek ve gelişmeler kamuoyumuzla paylaşılacaktır" ifadesine yer verildi.