Bakıma muhtaç yaşlılara evinde yardım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yaşlı hizmetlerinde yeni bir uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyor. Buna göre, bakıma muhtaç yaşlıların evine gidilecek, temizlikten bakıma kadar ihtiyaçları karşılanacak.

Bakıma muhtaç yaşlılara evinde yardım
15 Kasım 2012 Perşembe 13:18 tarihinde eklendi, 1.392 kez okundu.

 

Bunun için maddi durumu iyi olmayan yaşlılardan ücret de alınmayacak. 
     
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı yaşlıların huzurevlerinde birlikte yaşamaktan memnun olmadıklarını belirtti. 
     
Desteğe ihtiyaçları olmasına rağmen bazı yaşlıların ise evlerinden ayrılmak istemediğini vurgulayan Çiftçi, bu yaşlılar için ''Evde Destek Hizmeti''ni başlatacaklarını söyledi. 
     
Mevcut uygulamada bakım merkezleri ve huzurevleri bünyesinde gündüz hizmet merkezlerinin de açılabildiğini hatırlatan Çiftçi, bu merkezlerin Yaşlı Hizmet Yönetmeliği'ne göre 7 ilde faaliyet gösterdiğini söyledi. Çiftçi, söz konusu merkezlerdeki hizmetin yönetmeliğin gereklerini yeteri kadar karşılayamadığını da bildirdi. 
     
Çiftçi, yaşlı hizmet merkezleri için revizyonun olması gerektiğini dile getirerek, ''Yaşlı Hizmet Yönetmeliği, tam hizmeti tanımlamıyor, tanımlayan kısımlarında da ücretle, sistemin nasıl işleyeceğiyle ilgili problemler olabiliyor. O yüzden bunun ciddi revizyona ihtiyacı var'' değerlendirmesinde bulundu. 
     
Önceliklerinin bakıma muhtaç kişileri, yerinde desteklemek olduğunu belirten Çiftçi, ''Projenin önemli bir parçası eve gitmek, evde destek olmak, gündüz hiç olmazsa gelip gidilebilecek bir yer oluşturmak. Evde destek hizmeti, şu anda yaşlı hizmet merkezlerinin içinden kısıtlı olarak yürütülüyor. Kim, neyi, nasıl yapacak, hasta evine nasıl gidilecek, nasıl ücretlendirilecek, ücretsiz ise kime ücretsiz olacak bunlar net değil'' diye konuştu. 
     
Maddi durumu iyi olmayanlara ücretsiz verilecek- 
 

 Çiftçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in talep odaklı bir politika istemediğini anımsatarak, ''Bizden talep edilmesini beklemeden biz hizmeti eve götürmek istiyoruz'' dedi. 
     
Bakıma muhtaç, evde tek başına kalan yaşlıların büyük sıkıntılar çektiğini vurgulayan Çiftçi, ''Yardıma muhtaç kişiler, bizi bulana kadar iş işten geçiyor. Esas mağduriyet oradadır'' diye konuştu. 
     
Maddi durumu olmayanlara evde destek hizmetini ücretsiz vermeyi planladıklarını ifade eden çiftçi, şunları söyledi: 
     
''Türkiye'de, yaşlılara evde bakım konusunda daha ziyade yurt dışından gelen kişiler çalışıyor. Onların da güvenilirliği konusunda ciddi bir endişe oluşuyor. Bu endişeyi ortadan kaldırmamız gerekiyor. Biz de bakanlık olarak bunu bir standarda bağlamak istiyoruz. Bu evde kim çalışacak, eve destek hizmeti götürecek kişinin vasıfları neler olacak, hangi eğitimlerden geçecek ve bir problem yaşanırsa şikayet mekanizması nasıl işleyecek. Tüm bunları belirlemeliyiz ki kişilerin aklında herhangi bir sorun olmasın.'' 
     
Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülecek- 
     
Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü evde sağlık hizmetini hatırlatan Çiftçi, evde destek hizmeti konusunda Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmayı amaçladıklarını söyledi. 
     
Evlere giden sağlık personelinin aynı zamanda temizlik, bakım gibi sorunları da belirlemesini planladıklarını dile getiren Çiftçi, ''Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti yürütürken gittiği evde temizlikle, bakımla ilgili sorunlar tespit edecek. Bunları bize iletecek. Bunun nasıl yapılacağı, iletişimin nasıl sağlanacağı konusunda çalışmalarımız sürüyor'' dedi.